Бивш премиер на Косово: Обединение с Албания - само чрез референдум 31.01 | 10:35

Такъв акт обаче не трябва да провокира конфликт на Балканите, казва Албин Курти

От iNews.bg

Основателят на Движение "Самоопределение" и бивш косовски премиер Албин Курти заяви, че Косово трябва да получи правото да се обедини с Албания, но по мирен път, т.е. чрез референдум.

В интервю за "Оксфорд Магазин" той каза, че според партията му, обединението с Албания не трябва да провокира нов балкански конфликт, съобщи РТС, предаде БГНЕС.

"Искаме да получим право на референдум и не смятаме, че насилието е пътят към обединение”, каза Курти, заявявайки, че подкрепя обединението, ако процесът се проведе по демократичен начин.

БГНЕС припомня, че на 14 февруари в Косово ще се проведат предсрочни парламентарни избори.

Според последните проучвания на общественото мнение, партията на Курти има подкрепата на малко повече от 44% от анкетираните, т.е. два пъти повече от втората най-силна партия – Демократическата партия на Косово.

"Резултатът трябва да се уважава, но в никакъв случай не трябва да започва Трета балканска война”, каза основателят на Движение "Самоопределение".

Конституцията на Косово не предвижда възможност за референдум.

Върховният съд на Косово потвърди по-ранно решение на съда, според което Курти не може да се кандидатира за депутат в косовския парламент заради предишни присъди.

Водещи