Нови критики от Берлин към Вашингтон 08.06 | 17:44

Евросъюзът вече не може да разчита на САЩ, казва Хайко Маас

От iNews.bg

САЩ остават основният съюзник на Европа въпреки разногласията, но страните от ЕС не могат повече абсолютно да се доверяват на сегашната администрация във Вашингтон. Това заяви външният министър на Германия Хайко Маас в интервю за в. "Зюддойче цайтунг", предаде БГНЕС.

"Повече не можем безусловно да разчитаме на Америка с това правителство", каза ръководителят на германската дипломация. "САЩ остават нашият най-близък партньор извън Европейския съюз, само че ние трябва отново да регулираме това партньорството. Това може да направи само уверена в себе си Европа", отбеляза Маас.

По неговите думи ЕС има нужда от "ясен дипломатически език". "Има разногласия, които не можем просто да премълчим", допълни германският политик и уточни, че има предвид отношенията както със САЩ, така и с Русия. Напоследък отношенията между ЕС и САЩ значително се усложниха след редица решения на американския президент Доналд Тръмп. По-конкретно става дума за въвеждането на наказателните мита за вноса в САЩ на стомана и алуминий, включително от ЕС, а също и за излизането на Съединените щати от ядреното споразумение с Иран.

Водещи

Най-четени