НАТО прави голямо учение в Черно море, включва Украйна и Грузия 01.04 | 16:53

От 2018 г. Алиансът е увеличил с почти 50% продължителността на присъствието си във водите

От iNews.bg

НАТО ще проведе в близко бъдеще учение в Черно море с участието на украински и грузински кораби. Това заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг на пресконференция в Брюксел, предаде БГНЕС.

Тя се проведе в навечерието на срещата на външните министри на страните-членки, който ще се състои на 3 и 4 април във Вашингтон. На нея ще бъде отбелязана 70-та годишнина на НАТО.

"Днес кораби от военноморската група на НАТО се намират в Украйна и Грузия. Те ще участват в ученията "Морски щит" с участието на украински и грузински кораби", каза той.

На министерската среща НАТО ще обсъди провеждането на нови учение с Грузия. "Очаквам, че външните министри ще се договорят за нови учения с грузинските сили, по-конкретно за подготовката на нейните морски сили и брегова охрана. Ние ще продължим нашите посещения в грузинските пристанища", обеща Столтенберг.

Той също така напомни, че от 2018 г. НАТО е увеличил с почти 50% продължителността на своето военно присъствие в Черно море.

На 29 март кораби на Втора постоянна военноморска група на алианса навлязоха в Черно море. Тази мисия е планирана отдавна и не е свързана с изборите в Украйна, които се състояха вчера. Главната цел на групата е провеждането на маневрите "Морски щит 2019".

Водещи

Най-четени