Защо Путин обича водката и как я превърна в доходоносно оръжие? 11.05 | 11:30

Путин да се обогати лично чрез популяризиране на порока, който той лично избягваше и заклеймяваше, би било най-наглото лицемерие. И все пак това изглежда е бил неговият план от самото начало

От iNews.bg

От десетките фабрики за водка, разположени в 11-те часови зони на Русия, перлата в короната на руската алкохолна индустрия е дестилерията "Кристал" в центъра на Москва - родното място на световноизвестната марка "Столична". Основана през 1901 г. като "Московски държавен винен склад № 1", емблематичната фабрика за червени тухли само на две мили източно от Кремъл подхранва монопола на цар Николай II върху водката, осигурявайки най-големия източник на приходи за Руската империя. Блясъкът на дома на Романови - разкошни дворци, пълни с кехлибар, злато и скъпоценни камъни - до голяма степен е изграден върху подутия черен дроб и пиянската бедност на руските селяни.

Въпреки строгата забрана по време на Първата световна война и Болшевишката революция от 1917 г., "Кристал" продължава да произвежда промишлен алкохол за военните и алкохол от висок клас, за да поддържа добре смазваните чуждестранни посолства в Москва. По време на Втората световна война германските нашественици многократно бомбардират завода, но фабрика бълва както водка, така и коктейли "Молотов", дори и когато нацистите нападат Москва.

Десетилетия по-късно "Кристал" отново е на фронтовата линия - но този път в битка за контрол върху самата доходоносна индустрия.

Битка, започната не от чужди агресори, а от руския президент Владимир Путин

На 31 декември 1999 г., докато останалият свят беше фокусиран върху това дали компютрите ще "влязат" в новото хилядолетие, болният руски президент Борис Елцин със сълзи завърши годишното си новогодишно обръщение, като обяви, че се оттегля от президентския пост, назначавайки Путин на неговото място. През следващите месеци Путин се кандидатира сам за изборите, печелейки с лекота.

Един ден преди официалното си встъпване в длъжност, на 6 май 2000 г., Путин подписва директива, която започва повторното консолидиране на най-големите индустрии в Русия, генериращи приходи. Но първата цел на Путин не беше петролът или природният газ, нито дори диамантите, златото или никелът. Целта му беше водката.

На тази дата Путин създава нова компания, наречена "Росспиртпром" - съкращение от Russian Spirit Industry - за да поеме контрола върху средствата за производство на водка. Това беше ход, който не само помогна на Путин да натрупа огромно богатство през следващите две десетилетия, но и критична първа стъпка в укрепването на хватката му върху руската икономика и руския народ, който щеше да му помогне да напълни джобовете си, докато водката му помогаше да се съсипе здравето им .

Путин започна първо от "Кристал"

Дестилерията беше 51% собственост на московското градско правителство, управлявано от дългогодишния кмет Юрий Лужков - мощен политически съперник на Путин. "Кристал" бълваше пари, като официално внася 89 милиона долара данъци върху 142 милиона долара печалба. За Путин това беше неустоима цел.

Поглъщането започва скоро след това с въпроси за това как някои от акциите на "Кристал" се оказват офшорни. Владимир Свирски, подкрепян от градоначалника действащ директор на фабриката, признава, че около 19% от акциите се държат от фирма в Кипър, но настоява, че собственикът е "приятелски настроен", а акциите "работят за колектива". И все пак според счетоводството на Свирски милиони рубли липсват от счетоводните книги на "Кристал". Все по-агресивните следователи на Кремъл започнаха множество проверки, изисквайки все повече достъп. Разтревожено от враждебните искания на федералното правителство, подкрепяното от ръководството на "Кристал" нае армия от тежко въоръжени охранители.

Спорът достигна връхната си точка на 4 август 2000 г., когато пълни камиони с AK-47 войници от руската Федерална служба за данъчна полиция нахлуха, за да "възстановят контрола на държавата" и да назначат нов директор, одобрен от Кремъл - Александър Романов. Докато Романов и неговите войници окупираха административните офиси, въоръжените хора в синьо на Свирски все още държаха останалата част от обширния комплекс. И двете страни отказаха да напуснат, тъй като съдебният спор се решаваше в съда. Конфликтът с оръжия в "Кристал" продължи седмици. Дори и тогава заводът продължи да произвежда милиони галони водка, пишат от POLITICO.

"Не знам на чии заповеди се подчиняваме – на някой директор или на друг", казва един работник от поточната линия в интервю под зоркия поглед както на зелените, така и на сините войски. "Нямаме време, трябва да правим много водка - нашата работа е да работим, да работим и това е всичко."

След месец въоръженото противопоставяне приключи, когато московски съд подозрително потвърди придобиването на "Росспиртпром". С помощта на местен полицейски батальон Романов и неговите войски изтръгнаха контрола върху доходоносните потоци водка от градската управа на Лужков и го дадоха на контролирания от Путин "Росспиртпром". През следващите седмици съоръженията за производство на водка в цяла Русия бяха превзети, лишавайки бъдещите съперници на Путин - често влиятелни губернатори и кметове като Лужков - от контрола върху техните регионални бюджети, повече от половината данъчни приходи, които бяха генерирани от продажба на водка.

По онова време новинарските издания отразяваха сблъсъка с "Кристал" със забавление, наслаждавайки се на сблъсъка на два от най-грубите руски стереотипи: водката и капитализмът на клановете. Но погледнато назад, тази битка за контрол над приходите от алкохол бележи началото на много по-големи ходове от страна на руския президент. През сегашните си 23 години на власт Путин утвърди както политическия авторитаризъм, така и кронизма в постсъветска Русия. Както показаха хвърленият в затвора опозиционер Алексей Навални и руски разследващи журналисти, източването на държавни ресурси за лично обогатяване не се ограничава до прословутата класа на олигарсите. Това се ръководи от самия Владимир Путин.

По време на първите два мандата на Путин като президент, от 2000 г. до 2008 г., отличителните белези на това, което стана известно като "путиномика", бяха политическата стабилност, стабилният икономически растеж и връщането както на политическата, така и на икономическата власт "под центъра". Той създаде така наречените "национални шампионски компании", използвайки мускулите на държавата, за да поеме и консолидира цели пазари под корпорации, в които правителството притежаваше контролния пакет акции. Индустриални гиганти като "Газпром" и "Роснефт" служиха като оръжие за природен газ и петрол на Кремъл, поставяйки приоритет на интересите на руската държава.

"Водката може да не е газ или петрол, но и тя е стратегически важен продукт", обяснява статия в руското списание "Експерт". Толкова важен, че за да се контролира производството му, беше необходимо да се създаде алкохолен еквивалент на "Газпром".

Връзката между автокрацията и водката в Русия, разбира се, датира много по-далеч от Путин. Всяко нововъведение на феодализма - от законно крепостничество до потисническо данъчно облагане и принудителна военна служба - обвързваше руското общество с държавата, подчинявайки обществото за печалбата на автократа. Веднъж изкристализирала в традиции, такава динамика на господство и подчинение продължава във времето като култура.

А няма по-добър синоним на руската култура от водката.

Историческите причини за това обикновено се отхвърлят като тривиални или учтиво се избягват. Марк Лорънс Шрад от POLITICO изследва тази тема в две книги и открива, че не можете да разберете Русия, без да разберете връзката между алкохола и политическата власт. Подробностите не винаги са лесни за установяване; когато става въпрос за непрозрачния и корумпиран съвременен свят на руския бизнес, въпросите кой наистина притежава каква офшорна фиктивна компания често са обект на спекулации и слухове. Но неотдавнашните разкрития на смели руски разследващи журналисти предоставиха важни части от пъзела, позволявайки ни най-накрая да видим по-пълна картина на автокрацията на водката в Русия.

Тази нова информация, съчетана с историческите модели, разкриват как Кремъл е използвал алкохола като оръжие – поддържайки политическо господство над собственото си зависимо руско гражданско общество, както през историята, така и в настоящето. По-специално, това е разказ за това как руският президент Владимир Путин е натрупал сенчеста империя от водка, за да се обогати за сметка на пиянската мизерия на своите граждани.

"Водката... ще ни върне обратно към капитализма"

Добре известният афинитет на руския народ към водката е по-скоро наследство от автократичното държавно поведение на неговите владетели, отколкото някаква вродена културна или генетична черта.

Много глобални общества имат традиции в приготвянето на нискоалкохолни ферментирали напитки – бира, вино и твърд сайдер – които често са по-безопасни за пиене от водата, наситена с бактерии. Русия не била изключение: селяните там пиели много от същите напитки като техните европейски колеги: бира, ейл, медовина от ферментирал мед и квас от ферментирал хляб.

Но появата на промишлената дестилация - и водките с висока ефективност, ракиите, уискитата и джиновете, породени от Индустриалната революция - промени играта.

Трафикът на алкохол отдавна е добре известен инструмент за европейско господство и завоевание. С ракия и оръжия британците колонизират Индия и Южна Африка. С джин и оръжия белгийците унищожиха Конго. В Северна Америка уискито, "злата вода на белия човек", и оръжията са използвали заселниците, за да прочистят етнически източната половина на Северна Америка от индианците.

Руските императори завладяват и колонизират съседни неруски популации и ги подчиняват в рамките на автократична система заедно с техните етнически руски колеги. А за целта те използват същите инструменти.

През 1552 г., докато обсажда Казанското ханство, Иван Грозни вижда как татарите монополизират техния кръчмарски бизнес. Грабнал както града, така и идеята, Иван провъзгласил коронния монопол върху търговията с алкохол, насочвайки всички печалби в царската хазна. Запоявайки връзката между алкохола и феодализма, същият законов кодекс от 1649 г., който законно обвързва руския крепостен със земята, също забранява частната търговия с водка под наказанието с изтезания.

Дори руски историци признават, че водката е най-примитивната дестилирана напитка в света и най-евтината за масово производство. С течение на времето водката измества традиционните ферментирали напитки – не защото имала по-добър вкус, а защото носела по-голяма печалба. Рубли от продажбата на водка напълнили московската хазна.

Към средата на 19-ти век имперският монопол над водката е бил най-големият участник в руския бюджет, с една трета от всички приходи - достатъчни както за финансиране на начин на живот, изпълнен с разкош, имперски блясък, така и за разполагане на най-голямата постоянна армия в света. Търговията с водка се превърна в привилегия, официално запазена за благородниците и семейство Романови.

До 20-ти век не било нужно някой яростен марксист да забележи очевидното: трафикът на алкохол е начинът, по който богатите стават по-богати, докато бедните стават по-бедни. Всъщност много европейски социалисти и революционери се въздържали от пиене точно по такива идеологически причини - включително Владимир Ленин и Лев Троцки. Така че, когато болшевиките на Ленин завзели властта в Петроград през 1917 г., те разширили забраната на водката от Първата световна война, наследена от техните царски предшественици, след края на войната. През 1922 г. Ленин се противопоставя на пускането на "водка и други упойващи вещества на пазара, защото, колкото и да са печеливши, те ще ни върнат обратно към капитализма, а не напред към комунизма".

След месеци Ленин е мъртъв и неговият приемник Йосиф Сталин постепенно възобновява традиционния руски монопол над водката, но в услуга на блестящата нова съветска държава. Сталин бил дори по-безмилостен от царете в изкореняването на всички обикновени движения за умереност, които се осмеляваха да насърчават общественото здраве и благоденствие, намалявайки потока от рубли за държавата. И наистина, икономическата мощ на съветския колос беше изградена върху пиянството на неговите поданици.

Когато през 80-те години на миналия век Михаил Горбачов се опита да реформира умиращата съветска икономика, той започна с опит да откаже руснаците от тяхната водка. Произтичащата от него кампания срещу алкохола завърши с катастрофа, отчасти защото той не успя да отучи съветското правителство от собствената му зависимост към приходите от алкохол. Чрез закриване на бюджетната дупка чрез печатане на все повече рубли, получената хиперинфлационна спирала помогна да обрече и самия Съветски съюз.

До 90-те години комунистическата административно-командна икономика беше мъртва, а с нея си отиде и държавният монопол върху водката. Новият "Див изток" на руския капитализъм се разшири до голяма степен на нерегулирания пазар на алкохол. На фона на продължилата десетилетие икономическа депресия консумацията на алкохол в Русия рязко нарасна, заедно със смъртността. Руснаците пият средно 18 литра чист алкохол годишно - с 10 литра повече от това, което Световната здравна организация смята за опасно. Средностатистическият руски пияч изпиваше 180 бутилки водка годишно или половин бутилка всеки ден. В резултат на това средната продължителност на живота на мъжете в Русия е спаднала до само 58 години. Пияният национален тенор беше воден от често пияния президент Борис Елцин, който сякаш се препъваше от един пиянски публичен срам на друг.

Това беше контекстът за възхода на нова руска водка олигархия. Вместо да бъде отклонение, исторически продажбата на водка на потъпкания руски народ е изпитан във времето източник на фантастично богатство през руската история - независимо дали това богатство е държавен приход, частна печалба или и двете едновременно.

Всъщност това е и мястото, където корупцията е процъфтявала през руската история - в сивата зона между публичната власт и частната печалба.

Рожбата на Владимир Путин

В началото Путин изглеждаше малко вероятен кандидат да изгради отново империята от водка.Биографията му, и публичният му образ са до голяма степен далеч от алкохола. Докато расте, този нисък ленинградски хулиган започва да се занимава с джудо, което внушава дисциплина и го държи далеч от улицата. Като млад офицер от КГБ, разположен в Източна Германия, той от време на време пиеше по бира, но нищо повече.

"Той наистина е безразличен към алкохола", обясни веднъж тогавашната му съпруга Людмила Путина, цитирана от POLITICO.

Мрачните 90-те завариха Путин обратно в Санкт Петербург, като способен - и най-важното, лоялен - помощник на либералния кмет Анатолий Собчак. Путин оглавяваше комисията по външни отношения на града, наблюдаваше доходоносни сделки с чуждестранни инвестиции и според сведенията печелеше щедро от тях. Неговата репутация на способен човек спечели на Путин повишение в Москва, като първо беше заместник-началник на президентския щаб на Елцин, след това началник на службата за сигурност на ФСБ, преди да бъде назначен за министър-председател през август 1999 г. Веднъж в Кремъл на Елцин, вместо да се поддаде на обичайното пиянство на официални банкети, според вътрешна информация, Путин изсипвал напитките си, дискретно, в декоративни саксии.След като стана президент, независимо дали тренира джудо, играе хокей или язди без тениска на кон, Путин внимателно изработи образ на мъжественост, физическа годност и стабилно лидерство; целенасочено рисувайки образ в рязък контраст с болното, пияно и нестабилно президентство на Елцин. Публично Путин подкрепяше активния и здравословен начин на живот – за голяма радост на няколко зараждащи се обществени здравни и антиалкохолни организации, които се позоваваха на мачизма на Путин в своите кампании. Осъждането на "алкохолизацията" на руското общество беше постоянна тема на неговите годишни речи за състоянието на съюза.

Така че Путин да се обогати лично чрез популяризиране на същия порок, който той лично избягваше и заклеймяваше, би било най-наглото лицемерие. И все пак това изглежда е бил неговият план от самото начало, със създаването на неговата компания "Росспиртпром", която е национален шампион преди встъпването му в длъжност, и изземването на фабриката "Кристал" през лятото на 2000 г.

Някогашният старши политически съветник на Путин, Андрей Иларионов, по-късно си спомня, че е бил заслепен от решението на Путин да заграби "Кристал", а чрез него и "основния и най-важен поток от федерални финанси". Иларионов набързо се обажда на високопоставените си колеги от правителството - руският финансов министър Алексей Кудрин и министърът на икономическата търговия и развитие Герман Греф - само за да разбере, че и за тях това е новина.

"Скоро разбрах, че за Путин има две ясно отделни групи хора", обяснява Иларионов, "нека ги наречем "икономическата група" срещу "бизнес хората". С едната група – Кудрин, Греф и аз – Путин дискутираше проблеми на общата икономика, докато с помощта на другата група той овладя контрола върху собствеността и финансовите потоци."

Кои бяха тези "бизнесмени", на които Путин изведнъж повери най-надеждния и доходоносен поток от приходи на Русия?

Като повечето олигарси, Аркадий Ротенберг е уединен, но когато получава възможност за интервю, бизнес вестникът "Комерсант" смело попита дали близостта му с Путин е източникът на богатството му. "Познаването на държавни служители на високо ниво никога не е било пречка за бизнеса в нашата страна, но едва ли е гаранция за успех", отговори Ротенберг. Вместо това, той приписва упоритата работа и философията на джудото за късмета си - първо като председателства "Росспиртпром", а след това влага тези пари в банкиране и изграждане на тръбопроводи за "Газпром" и осигурява над 7 милиарда долара в строителни договори за Олимпийските игри в Сочи. Днес Forbes оценява състоянието на Ротенберг на 3,5 милиарда долара.

Приписването на богатството на Ротенберг на джудото, а не на Путин, изглежда още по-съмнително след бомбения доклад от 2023 г. на независимия руски журналистически колектив, известен като "Проект". Експозето влезе в заглавията, разкривайки разкошните имоти, начина на живот и обширното обкръжение на неофициалната "царица" на Русия – пенсионираната гимнастичка Алина Кабаева, за която отдавна се говореше, че е майка на най-малко три деца от вече разведения Путин.

По-важна обаче е информацията как тези екстравагантни жилища са били платени от сенчеста фиктивна компания в Кипър, известна като Ermira Consultants. Какво - или кой - е Ermira е източник на значителни спекулации. Дълго време се говореше, че е офшорният фонд на Ротенберг, но "Проект" цитира вътрешен източник, който съобщава, че "истинският собственик на Ermira е президентът Путин".

Чрез Ermira , съобщи Проект, Путин и Ротенберг лично са спечелили стотици милиони долари от контрола си върху руската водка индустрия.

"Нямаш представа колко пари са това"

Връзката на Путин с водката не е само финансова. През 2003 г. нова марка слиза от конвейера на дестилерията "Крисал": "Путинка". Точно както водката е руското умалително "водичка", "Путинка" е руският "малък Путин" в бутилка. Вдъхновено от водката с намалени цени, която заля Съветския съюз в началото на 80-те години, нежно наричана "Андроповка" на името на гериатричния генерален секретар Юрий Андропов, името "Путинка" беше достатъчно различно от фамилията на Путин, за да се избегне законово нарушаване.

Независимо от това, когато предприемачите се обръщат към Ротенберг (и съответно Путин) за тяхната благословия, Ротенберг смята, че това е толкова добра идея, че според съобщенията той е изкупил предложената марка и търговска марка. "Путинка" отсега нататък ще бъде най-важният етикет, който да украсява бутилките водка, дрънкащи от поточната линия на "Кристал".

От самото начало", както отбелязва "Проект", Путин и Ротенберг "контролираха всички печалби от "Путинка", от правата върху търговската марка до производството и търговията с "президентската водка", дори когато слуховете за истинските собственици на "Путинка" се въртяха из Москва .

"Нямате представа колко пари са това", обясни един вътрешен човек пред "Проект": "Дистрибуторите, които искаха да продават "Путинка", донесоха чанти на Ротенберг, пълни с пари – като плащане за разрешение да продават водка, кръстена на президента. Част от тези пари винаги са били предназначени за Путин."

В първите години на "Росспиртпром" бизнесът процъфтява. Тъй като водката е до голяма степен недиференцирана стока - само чист зърнен алкохол и вода - има малка лоялност към марката в Русия.

Възползвайки се от ранната популярност на Путин, "Путинка" дори става руската супер марка на 2004 г. С "Кристал", произвеждащ повече от осем милиона бутилки месечно, "Путинка" бързо се превърна във втората най-популярна марка водка в Русия, печелейки около 500 милиона долара годишно. Недостатъкът на такива рязко нарастващи продажби беше, че руската консумация на алкохол - и свързаните с алкохола смъртност, престъпност и бедност, които го съпътстваха - останаха тревожно високи, въпреки че икономиката продължи стабилното си подобрение.

Следващият опит на Путин да засили още повече хватката на "Росспиртпром" на руския пазар на водка обаче ще има обратен ефект, нанасяйки съкрушителен удар на собствения му национален шампион.

Поддавайки се на натиска да направи нещо срещу астрономическия алкохолизъм в Русия, през 2005 г. Путин подписа нов закон, предназначен да намали "разпространената корупция, незаконната дейност и изключително високите нива на алкохолни отравяния" от незаконна водка. Законът наложи нови държавни марки за акциз, скъпо оборудване за наблюдение на производството и отнемане на лицензите на производителите, които са закъснели с данъчните си плащания към хазната. На хартия законът изглеждаше печеливш за всички: да се види, че правят нещо срещу отравянията от незаконен алкохол, като същевременно изтласкват по-малките производители и незаконните дестилатори от пазара.

Вместо това, прилагането на новите разпоредби, започвайки от 1 януари 2006 г., се превърна в пълно фиаско. Новите акцизни марки не бяха отпечатани навреме, оставяйки производителите, включително "Росспиртпром", с милиони бутилки водка, които не можеха да продадат законно. Вместо да произвеждат повече водка, която не могат да продадат и нямат място за съхранение, производството спря. Монтажните линии не работеха с месеци. Докато рафтовете на магазините за алкохол бяха празни, заклетите руски пиячи се насочиха към пиене на отровни домашни напитки, индустриални разтворители и дори антифриз. Лятото на 2006 г. видя национална епидемия от фатални алкохолни отравяния, като четири региона наложиха официално извънредно положение за лошата водка.

Още по-лошо - подобно на други национални компании "шампиони", натоварени да поставят политиката пред печалбите, разследване на руските финансови власти разкри, че "Росспиртпром", често продава на дистрибутори на кредит, за да получи възможно най-много бутилки на рафтовете. Но когато същите тези задлъжнели дистрибутори внезапно трябваше да платят стоките си предварително, много от тях не можаха, оставяйки силно пренатоварения "Росспиртпром" с празни ръце. Без достатъчно пари в брой, за да плати данъците си на държавата, Федералната данъчна служба спря лиценза на "Росспиртпром", в съответствие със закона, тласкайки националния шампион на Путин до ръба на пълния фалит.

Колкото първоначалният успех на "Росспиртпром", е нагледен урок по авторитарния капитализъм, толкова е и внезапният му провал. Вместо да признае загубата, понесена от лошото правене на политика, цялата система плаща цената заради това, че "мъдростта" и желанията на автократа не трябва да бъдат пренебрегвани. Виждаме същия модел сега с катастрофалната война на Путин в Украйна, където, след като стана ясно, че първоначалните цели за превземане на Киев и сваляне на украинското правителство не могат да бъдат постигнати, вместо да намали загубите си и да се прибере у дома, цялата система е насочена към защити лошата идея на автократа независимо от цената.

Тъй като любимите проекти на Путин не могат да бъдат оставени да се провалят, "Росспиртпром", трябваше да бъде спасен. Спешен заем от 5 милиарда рубли (165 милиона долара) беше организиран от държавната VneshTorgBank или VTB, чийто борд на директорите се състои от представители на "Росспиртпром", и се ръководи от финансовия министър на Путин Кудрин.

"VTB е много добро отражение на начина, по който се развива бизнесът в Русия днес", казва вътрешен човек от банката пред Moscow Times: "От една страна става дума за държавна собственост, а от друга посока за лица, които са много по-загрижени за собственото си богатство, отколкото за изгодата на страната или на собствениците на институцията."

Спасяването на VTB позволи на "Росспиртпром" да плати данъчните си сметки и да възобнови производството, но намаляващите маржове на печалба от изгодна водка означаваха, че не е в състояние да изплати своите дългове, лихви, сметки или заплати. Дори след разпродажба на активи, включително търговската марка "Путинка" и други популярни марки, опустошената национална компания-шампион на Путин вече не можеше да печели пари от продажба на водка на руснаци.

През 2009 г. VTB наложи запор върху голямата компания, като продаде останалите активи – включително "Кристал", на друг свързан с Кремъл олигарх, Василий Анисимов, за 5 милиарда рубли: сумата на първоначалния спасителен пакет на VTB. Сякаш за да запечата връзката им, Анисимов се присъедини към така наречената "джудо банда" на Путин, след като беше назначен за президент на Руската федерация по джудо, въпреки че никога не е участвал или не е проявявал интерес към джудото.

Увеличавайки дела си в "Кристал" от 51% на 86% със заем, финансиран от SMP Bank на Ротенберг, Анисимов стана най-големият играч на руския пазар на водка заедно с Ротенберг, въпреки че никога не е изглеждал особено щастлив от това. Когато беше разпитан за активите си във водка в интервю за Комерсант през 2011 г., той обясни: "Взехме ги само за да правим пари", отхвърляйки водката като "проблемен продукт". Анисимов премести голяма част от дестилиращата дейност в покрайнините на Москва и обяви планове да разруши емблематичната фабрика "Кристал", която се намира на 8,6 хектара избрани недвижими имоти в центъра на града, за да построи кооперации.

Дори когато "Путинка" се превърна в неизменна част от пазара на водка от нисък клас, нейната действителна собственост многократно се променя, без изобщо да напуска орбитата на Путин. През 2014 г. правата върху "Путинка" бяха прехвърлени от контрола на Ротенберг на Real-Invest, което е пряко дъщерно дружество на Ermira Consultants на Путин в Кипър. На следващата година разпространението на "Путинка" беше прехвърлено от Източноевропейската дистрибуторска компания, собственост на Анисимов, към така наречената "Статус груп", която също е собственост на Анисимов. До 2020 г. "Путинка" беше върната обратно под контрола на Ротенберг чрез дъщерното му дружество Baikal-Invest.

Точният мащаб на личното богатство на Владимир Путин отдавна е тема на интензивни спекулации. След като се бори с въпроса от десетилетия, Forbes твърди, че "разгадаването на нетната стойност на Путин е може би най-неуловимата загадка в търсенето на богатство". Понякога обаче независими разследвания като Панамските документи или антикорупционните разследвания на Навални хвърлят светлина върху един или друг аспект, като само загатват за истинския мащаб.

Тазгодишното разследване на "Проект" добавя важно ново парче към този пъзел. Дори и да не е най-големият източник на богатството на Путин, половин милиард долара лични печалби, които "Проект" приписва на водената му империя, не е малка сума дори за руския лидер.

В крайна сметка, върховната ирония на царуването на Путин в Русия – независимо от това как в крайна сметка ще завърши – е, че Путин се превърна в синоним на нещото, което най-много ненавижда. От началото на своето президентство Путин се представяше като годен, стабилен и стабилен лидер, в подчертан контраст с пияното безпомощно поведение на неговия предшественик. Елцин може да е бил пиян, а Путин трезвен; вярно. Но пиянството на Елцин беше неговият собствен кръст, той никога не налагаше зависимостта си на своите сънародници.

За разлика от това, пристрастяването на Путин не е към алкохола, а към собствената му алчност, печалба и високомерие. Средствата за постигане на тази цел означаваше да се държи руското общество приковано към бутилката водка.

Правейки това, Путин увековечи и затвърди историческия белег на поколения руска имперска автокрация, че не автократът служи на интересите на народа, а народът на Русия служи на интересите на автократа.

Материалът е публикуван в POLITICO от Марк Лорънс Шрад - професор по политически науки в университета Виланова и автор на "Разбиването на машината за алкохол: глобална история на забраната"

Снимка: Twitter

Водещи

Най-четени