Заев: Има решение на споровете ни, и България, и С.Македония ще са победителки 18.09 | 18:08

Имаме дълг да подобряваме добросъседските отношения и взаимното сътрудничество, казва още той

От iNews.bg

Продължаваме в приятелски дух и ще останем напълно бдителни към цялата ситуация, защото твърдя, че има решение, от което и двете страни ще излязат победителки. Вярвам, че и българската страна се движи в тази посока", каза Зоран Заев, предаде БГНЕС.

"Оставаме приятелски настроени към България, защото само с приятелство можем да разрешим всички проблеми", каза премиерът на пресконференция.

"Ние сме съюзници в НАТО с България, имаме общи задължения и дълг да подобряваме добросъседските отношения и взаимното сътрудничество. Правото на самоопределение и самоидентификация са основни европейски ценности. Уникалността на македонския език и идентичност е безспорен факт. Македонският език е неразделна част от личната карта на Северна Македония и в ООН. Твърдения и изявления, които носят вреда, не водят до истинско приятелство. Приятелството е двупосочна улица и зависи най-вече от нас самите и от взаимното уважение. Продължаваме в приятелски дух и ще останем напълно бдителни към цялата ситуация, защото твърдя, че има решение, от което и двете страни ще излязат победителки. Вярвам, че и българската страна се движи в тази посока", каза Заев.

По въпроса взе отношение и германският посланик Анке Холщайн в интервю за Радио Свободна Европа. Според нея, двустранните въпроси не трябва да бъдат част от преговорната рамка и в съществен интерес на България е да не се блокира процесът на разширяване на ЕС със страните от Западните Балкани.

Коментирайки българския меморандум, изпратен до страните-членки на ЕС, Холщайн подчерта, че по нейно мнение Германия и други страни-членки на ЕС смятат, че двустранните въпроси не трябва да стават част от преговорната рамка и че тези въпроси трябва да се решават само двустранно.

"България винаги е била силен поддръжник на европейското движение на региона, включително на Северна Македония. В основен интерес на България е да не блокира процеса на разширяване на Европейския съюз в региона", подчерта германският посланик.

Холщайн се надява страните-членки да постигнат споразумение относно рамката и че провеждането на първата междуправителствена сесия като обща цел на Германия и Северна Македония ще се състои през декември. 

Водещи

Най-четени