Курц: Ще се погрижим България да не получава по-малко ваксини 16.03 | 15:31

Надявам се да внесем корекция в механизма за разпределение на дозите, каза австрийският канцлер

От iNews.bg

Провежда се съвмстна пресконференция на министър-председателя Бойко Борисов и австрийския канцлер Себастиан Курц, след общата им среща във Виена с премиерите на Чехия, Латвия, Словения и Хърватия.

"Съвсем съзнателно искахме да започнем едновременно ваксинацията във всички страни от ЕС, за да покажем, че можем заедно да се справим с пандемията. С моите колеги говорихме, че трябва да има пропорционално разпределение на медикаментите. Споразумяхме се всяка държава да получи необходимото й количество по едно и също време. Но картината в момента е различна заради забавянето на доставките от компаниите производители", обясни Курц, предаде Нова ТВ.

"Австрия е на 12-то място по поставяне на ваксини. Искаме всички граждани на ЕС да имат равен достъп. Ще се направи корекция, за да не получи България само 1/3 от ваксините, да има справедливост при разпределението. Надявам се да внесем корекция в механизма за разпределение на ваксините", каза още канцлерът.

"Ние сме "за" пропорционално разпределение на ваксините на глава от населението. Компаниите не само не изпълняват договорите си, но и ги нарушават. Държавите-членки да се въздържат от руски и китайски ваксини, така ни бе казано от ЕК", сподели пък българският премиер Борисов.

По думите на министър-председателя България винаги е вярвала на ЕК.

"Бяха ни посочени няколко ваксини, които са еднакво добри. Преговорите ги води ЕК, а гаранцията за качество е на Европейската агенция по лекарствата и съответно поръчахме съответните дози. Ние надлежно изпълняваме всички инструкции и всички по едно и също време започнахме да ваксинираме", заяви Борисов.

"Вярвам на Комисията и че новодоговорените ваксини ще ни бъдат дадени, ваксинационната кампания ни е много важна за процеса на изборите", добави премиерът. 

Той припомни, че са поръчани 4 вида ваксини - AstraZeneca, Moderna, Pfizer и Janssen.

Във фокуса на разговора на шестимата лидери е позицията за справедливо разпределение на ваксините срещу COVID-19 въз основа на процента на населението на всяка страна членка на ЕС. Срещата се провежда в австрийската столица след като в събота Борисов, Курц, Бабиш, Каринш, Янша, а по-късно към тях се присъедини и Пленкович, изпратиха писмо до председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

В него лидерите изтъкнаха значението на европейската солидарност, която гарантира, че всички държави членки - големи или малки, имат равен достъп до ограничения ресурс, какъвто към момента представляват ваксините срещу COVID-19.

В писмото бе отбелязано също, че трябва да се гарантира, че всички страни членки на ЕС при еднакви условия ще могат да достигнат общите ваксинационни цели, определени от ЕК за второто тримесечие на настоящата година. Участниците в срещата подкрепят инициативата на канцлера на Австрия Себастиан Курц, който в края на миналата седмица призова председателя на Европейския съвет Шарл Мишел да проведе дискусия на най-високо ниво по този важен въпрос възможно най-скоро. 

Водещи

Най-четени