Само в Ухан!Епидемията от коронавирус ще покоси 300 000 душо до 13 дни 26.01 | 10:45

Критичното в този модел на британските вирусолози е, че дори и практически целият въздушен трафик да бъде преустановен, това само ще забави епидемията. "Това означава, че китайските власти са чакали твърде дълго, за да действат решително"

От iNews.bg

Британски изследователи-вирусолози изчисляват, че след 13 дни 250 000 души в град Ухан ще бъдат заразени с коронавируса. Британски експерт по предаването и еволюционната динамика на инфекциозните заболявания публикува документ с четирима свои колеги, в който се оценяват параметрите на предаване на коронавируса от град Ухан, като резултатите от тяхното изследване са ужасяващи.

Д-р Джонатан Рийд оценява, че само 5,1% от инфекциите в Ухан са идентифицирани и че вирусът е значително по-вероятно да бъде предаван по-лесно, отколкото SARS (тежък остър респираторен синдром ) през 2003-а година. Заедно с по-дългия инкубационния период, оценяван на до две седмици (при SARS беше 2 до 7 дни) , това ще доведе до експлозия в броя на случаите през следващите няколко седмици.

Д-р Рийд пише, че до 4-ти февруари "нашият модел прогнозира, че броят на заразените хора в Ухан ще е по-голям от 250 000 (с интервал на прогнозиране между 164 602 до 351 396 заразени)". Въз основа на моделите на пътуване британските вирусолози прогнозират, че градовете с най-големите огнища на зараза след Ухан на други места в Китай да бъдат Шанхай, Пекин, Гуанджоу, Чунцин и Ченду.

Страните с най-голям риск да внесат коронавируса пък са Тайланд, Япония, Тайван, Хонконг и Южна Корея. Може би най-плашеща е оценката, че основният репродуктивен брой на инфекцията - което означава колко хора ще бъдат заразени от всеки едни вече заразен човек - е между 3,6 и 4,0. Това означава, че ако 75% от хората, които имат коронавирус, не бъдат лекувани и поставени под карантина, смъртоносният вирус ще продължи да се разпространява неуморно.

За сравнение основният репродуктивен брой на инфекцията при вируса SARS в началото на хилядолетието беше между 1,1 до 4,2. Има и важно предупреждение: "Нашите констатации са критично зависими от предположенията, залегнали в основата на нашия модел, сроковете и отчитането на потвърдените случаи. Съществува значителна несигурност, свързана с огнището на този ранен етап", се казва в документа. "Подчертаваме, че тези прогнози дават силни предположения, че вероятно не се прилагат никакви контролни интервенции".

Критичното в този модел на британските вирусолози е, че дори и практически целият въздушен трафик да бъде преустановен, това само ще забави епидемията. "Това означава, че китайските власти са чакали твърде дълго, за да действат решително".

"Все още обаче сме в първите дни на това огнище и има голяма несигурност както в мащаба на епидемията, така и в ключовата епидемиологична информация относно предаването на заразата. Въпреки това, бързината на растежа на случаите след признаването за наличието на епидемия е много по-голям от този, наблюдаван при огнища на SARS или MERS-CoV ", се казва в доклада.

Водещи

Най-четени