През 2015 год. са убити 110 журналисти 29.12 | 10:30

67 журналисти са били убити при изпълнение на дълга си, а други 43 са загубили живота си при неясни обстоятелства

От iNews.bg

Общо 110 журналисти са били убити по света през 2015 г., съобщиха от "Репортери без граници”, предупреждавайки за все повече случаи на умишлен натиск върху работата на медиите в мирни страни. 67 журналисти са били убити при изпълнение на дълга си през тази година, а други 43 са загубили живота си при неясни обстоятелства, посочват от организацията в годишния си обзор.

Още 27 непрофесионални журналисти, наричани в доклада "граждански журналисти”, и седем други медийни служители са били убити през тази година. Високата цифра се дължи на умишленото насилие срещу журналисти и демонстрира провала на инициативата да се защитава медийната свобода”, се отбелязва още в доклада, призоваващ ООН да предприеме спешни мерки.

В документа се хвърля светлина върху нарастващата роля на "недържавни групи”, често джихадисти като "Ислямска държава”, които извършват зверства срещу журналисти. През 2014 г. две трети от журналистите са били убити във военни зони. През 2015 г. е точно обратното – две трети от журналистите са загинали в мирни страни.

"Създаването на специален механизъм за укрепване на международното право относно защитата на журналистите е абсолютно необходимо", заяви генералният секретар на "Репортери без граници” Кристоф Делоар.

Според него незабавно трябва да бъде назначен специален представител на ООН за безопасността на журналистите. Разкъсваните от войната Ирак и Сирия са най-опасните места в света за журналистите със съответно 11 и 10 смъртни случаи в двете държави, посочва още доклада на базираната в Париж организация. Трета е света е Франция, където загинаха 8 журналисти при джихадистко нападение в редакцията на сатиричното издание "Шарли ебдо”, нападение, което шокира света.

1618194

 

"Това беше безпрецедентна трагедия. Западна страна никога не е ставала жертва на подобно зверство”, заявиха от "Репортери без граници”. Северният сирийски град Алепо е описан като "минно поле” както за професионалната, така и за гражданската журналистика. Според данни на доклада 54 журналисти са държани като заложници през 2015 г. , 26 от които в Сирия. 153 журналисти са били в затвора, 23 от тях в Китай, а други 22 в Египет.

Водещи

Най-четени