Еко-консервативно правителство за Австрия 02.01 | 09:28

Зелените ще имат за първи път в историята си свои министри в кабинета на Курц

От iNews.bg

Зелените влизат в правителството за първи път, присъединявайки се към консерваторите на Курц, съобщи "Дойче Веле”, предаде БГНЕС.

Австрийските консерватори и Зелените обявиха споразумение за съставяне на правителство след седмици на преговори. Смятан за "експеримент" от местната преса, това е първото включване на Зелените в австрийското правителство.

Лидерът на Австрийската консервативна народна партия (OVP), Себастиан Курц, на когото беше предоставен мандат да сформира кабинет, изрази през декември 2019 г. намерението си да сформира стабилно правителство до средата на януари.

Днес, след заключителни дискусии с опозиционната партия на Зелените, беше съобщено, че и двете страни са постигнали коалиционна сделка.

В Австрия се проведоха предсрочни парламентарни избори на 29 септември. Според окончателни данни на Министерството на вътрешните работи, партията на Курц спечели с 37,5 процента от гласовете. След разговорите с всички политически партии, представени в парламента на страната, Курц обяви на 11 ноември, че партията му ще започне преговори за формиране на коалиционно правителство със Зелената партия, която постигна четвърто място с рекорд от 13,9 процента от гласовете.

Според съобщенията това ще е първият път, когато партията на Зелените ще бъде на власт, след като съюзът на Курц се разпадна при политически скандал – наречен от медиите "Скандал с Ибиса", който предизвика предсрочните избори през септември 2019 г.

Шефът на Зелените Вернер Коглер по-рано заяви, че всички основни въпроси, които са разделяли неговата партия и консерваторите, са разчистени.

Водещи

Най-четени