СЗО предупреждава: Пандемията от новия коронавирус ще окаже дългосрочно влияние върху психичното здраве на хората 23.07 | 09:00

"Психическото здраве и благополучие трябва да се разглеждат като основни човешки права", добави той и призова държавите да преразгледат достъпа до медицинска помощ в тази сфера

От iNews.bg

Пандемията от новия коронавирус  ще окаже дългосрочно влияние върху  психичното здраве на хората,  предупреждава Световната здравна организация в съобщение, цитирано от в. "Фигаро" и ТАСС.

"От  безпокойството , свързано с предаването на вируса до  психологическото въздействие на карантната и самоизолацията , до последиците, свързани  с безработица, финансови трудности и социална изолация , всичко това е засегнато", се посочва в съобщението на СЗО.

"Пандемията шокира целия свят : починаха повече от четири милиона души, стабилността на доходите беше подкопана, семейства и общности - разделени, фалираха предприятия", каза директорът на европейското бюро на СЗО Ханс Клюге.

"Психическото здраве и благополучие трябва да се разглеждат като основни човешки права ", добави той и призова държавите да преразгледат достъпа до медицинска помощ в тази сфера. 

Водещи

Най-четени