ФБР разследва кой платил атаката на Капитолия 17.01 | 10:22

Има подозрения за френска, руска, иранска и китайска връзка

От iNews.bg

Американското ФБР започна разследване, за да установи дали участниците в бунтовете в центъра на Вашингтон са получавали средства от други страни, съобщава телевизионният канал NBC, цитиран от ТАСС, предаде БГНЕС.

Според негови източници в рамките на това разследване специалистите на ФБР изясняват обстоятелствата относно прехвърлянето на биткойни за 500 хиляди долара на членове на десни групировки в САЩ. Твърди се, че тези средства са предоставени от френски гражданин преди размириците.

Експертите на ФБР също смятат, че някои структури, за които се твърди, че са свързани с Русия, Иран и Китай, се опитват да се възползват от случилото се във Вашингтон "в свои интереси” в информационната сфера. Според източниците на канала американските власти смятат, че има доказателства за опити на други държави тайно да подкрепят "политическите екстремисти” в САЩ.

Поддръжниците на настоящия американски лидер Доналд Тръмп на 6 януари се опитаха да попречат на одобрението в Американския конгрес на резултатите от последните президентски избори на 3 ноември, спечелени от демократа Джо Байдън. В безредиците загинаха няколко души, включително един полицай. 

Водещи