СЗО призова хората да даряват пари за ваксина срещу COVID-19 28.04 | 18:22

Кампанията трябва да стартира постепенно в страните по света тази година, започвайки от Обединеното кралство

От iNews.bg

Световната здравна организация (СЗО) призова хората по света да направят дарения от по седем долара, с които ще бъдат закупени препарати за по-бедните страни, предаде Ройтерс.

Стартирайки кампанията, генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус заяви, че новата инициатива ще позволи на всеки, който иска да "участва във ваксинирането на населението на света, да се включи в него чрез дарение". Така с течение на времето обикновените хора ще допринесат за края на пандемията.

СЗО изчислява, че седем долара покриват разходите за закупуване и доставка на доза ваксина на човек, живеещ в държава с ниски доходи. Събраните средства ще бъдат използвани за закупуване на препарати, които впоследствие ще бъдат разпределени чрез международния механизъм COVAX.

"Най-добрият изход от тази пандемия е да се осигурят ваксини за всички, като се започне от медицинския персонал и най-уязвимите хора в света", заяви генералният директор на СЗО, цитиран от "Фокус".

Кампанията трябва да стартира постепенно в страните по света тази година, започвайки от Обединеното кралство, САЩ, Израел и Кения. Инициативата се подкрепя от благотворителни организации и международни компании и вече има собствена онлайн платформа, достъпна на www.gogiveone.org 

Водещи

Най-четени