САЩ започва да доставя синьо гориво на Европа 22.04 | 12:03

Във вторник се очаква да пристигне първият танкер с втечнен газ

От iNews.bg

САЩ започва реални доставки на компресиран природен газ за Европа. Също така става въпрос за синьо гориво, добито от шисти. Първият танкер с т.нар. CNG се очаква да пристигне в Европа идния вторник, 26 април, съобщава The Wall Street Journal.

В материала се отбелязва още, че става въпрос за кораба Creole Spirit, който е натоварен с 98 хил. тона компресиран газ. Той е отплавал от пристанището Sabine Pass в Луизиана на 15 април и се очаква да достигне до Португалия, за където е доставката, следващия вторник, предаде ТАСС. Също така Creole Spirit е шестият подобен танкер, отплавал от Sabine Pass към други точки по света с цел износ на американски газ.

Компресираният природен газ може да бъде и по-скъп от доставяния по газопроводите от Русия, отбелязва американското издание, тъй като в цената му влизат процедурите преди и след превозването му с танкери, както и стойността на самия транспорт. В същото време обаче определени кръгове в Европа отдавна чакат доставките от САЩ, за да може да бъде намалена зависимостта от синьо гориво от Русия, която е сред основните доставчици за редица европейски държави.

Водещи

Най-четени