Мей остава начело на британското правителство и след Брекзит 27.08 | 17:33

Канцеларията й категорично отрече тя да възнамерява да се оттегли от поста

От iNews.bg

Тереза Мей ще остане начело на британското правителство и след като страната се отдели от Евросъюза. От канцеларията на министър-председателя на Обединеното кралство категорично опровергаха появилата се информация в някои местни медии, че Мей възнамерява да се оттегли през 2019 г. "Това не съответства на истината, публикацията не е вярна", коментират от там пред ТАСС.

Вчера The Daily Mirror, позовавайки се на информация от депутат от партията на британския премиер, съобщи, че тя е поканила в резиденцията Чекърс 15 консерватори, пред които е обявила, че на 30 август 2019 г. възнамерява да подаде оставка като лидер на Консервативната партия и на правителството.

Според информатора на британското издание тази крачка на Мей представлява политически вътрешнопартиен ход. С него се цели да бъдат избегнати евентуални конфликти и борби за председателското място в Консервативната партия по време на предстоящия до края на март 2019 г. процес по Брекзит. Обявявайки предварително кога ще освободи председателския пост, британският премиер иска да си осигури спокойствие по време на работата по раздялата на страната й с ЕС. И паралелно с това да обяви на съпартийците си, че няма да води торите по време на предизборната кампания за следващите парламентарни избори в Обединеното кралство, които трябва да се проведат през 2022 г.

Не става ясно обаче дали отхвърлянето на тази информация от страна на кабинета на Мей означава, че тя ще запази лидерския пост в Консервативната партия. Макар че двете вървят заедно, тъй като едва ли ще има как тя да остане премиер без да е председател на своята политическа сила.

Водещи