Има данни за стотици нови случаи на COVID-19, свързани с Евро 2020 13.07 | 15:38

Това твърди епидемиологът от СЗО Мария Ван Керхове

От iNews

"Трябва ли да се радвам, когато видя как вирусът се предава пред очите ми”? Това попита в Туитър Мария Ван Керхове - водещият епидемиолог на Програма за спешни случаи в здравеопазването в Световната здравна организация.

Така Керхове коментира финала на UEFA EURO 2020, където мнозинството от нагъсто събраните хора по трибуните не носеха предпазни маски.

Според епидемиолога последствията за общественото здраве ще са катастрофални, особено с оглед на разпространението на новия щам "Делта” на коронавируса.

Пандемията от COVID-19 не си взе почивка тази вечер... "Делта” вариантът на коронавируса ще се възползва от неваксинираните хора в претъпканата обстановка, без маски, крещене, викане, пеене. Катасрофално”, поясни Ван Керхове.

СЗО издаде предупреждение, че събирането на хора по време на спортното събитие ще стимулира разпространението на коронавируса.

А комисията по обществено здраве в Европейския парламент определи решението за допускане на 60 хиляди фенове на стадиона за финала, като "рецепта за бедствие”. Вече има данни за стотици нови случаи на COVID-19, свързани с UEFA EURO 2020.

Водещи

Най-четени