ООН зове Атина и Анкара да заменят спора с диалог 12.12 | 14:50

Не заемаме позиции по отношение на морски пространства, обявиха от Организацията

От iNews.bg

След като Атина призова Съвета за сигурност на ООН да осъди подписания меморандум между Турция и Либия за делимитацията на морските граници, Организацията на обединените нации призова Гърция и Турция към диалог, предаде БГНЕС.

ООН не заема позиция по въпросите, свързани с морското пространство на държавите-членки, заяви заместник-говорителят на световната организация Фархан Хак, цитиран от вестник "Сабах”.

"Въпреки това, в определени области, като затворени или полузатворени морета, трябва да се обърне особено внимание на интересите на трети страни”, подчерта той и изрази увереност, че "всички заинтересовани страни признават необходимостта от продължителен диалог по тези чувствителни въпроси”.

В допълнение Хак заяви, че всички различия трябва да бъдат разрешени по мирен начин.

През ноември Турция и Либия подписаха споразумение, което ще даде възможност на Анкара да разшири морските си граници в Източното Средиземноморие, където през последните години бяха открити значителни залежи на въглеводороди.

Според дипломатически източници, не е насрочено заседание на Съвета за сигурност, на което да бъде обсъден този въпрос.

Едновременно с меморандума за морските граници Турция и Либия сключиха и споразумение за военно сътрудничество, за което не бяха разпространени подробности. 

Водещи

Най-четени