Ето кои са най-скъпите градове в света в пандемично време 01.12 | 09:00

Париж, Хонконг и Цюрих поделят лидерската позиция в класацията

От iNews.bg

Голямата мечта за мнозина – да се преместят в голям град и да започнат нов живот, изпълнен с блясък. Но както всички знаем, столичният живот струва скъпо, особено ако човек избере Хонконг, Париж или Цюрих, които са най-скъпите градове в света според ново проучване.

Звеното за икономически наблюдения (EIU), което оценява 133 града в света и сравнява цената на кошница от 138 продукта от първа необходимост, ги класира на най-високите места в таблицата, съобщава Си Ен Ен.

Европейските градове изпревариха Сингапур и Осака, които се равняваха с Хонконг в предишното проучване на глобалните разходи за живот, проведено през март.

Този път е акцентирано на промените и докладът представлява оценка на въздействието на пандемията от COVID-19 върху цените по света.

Валутните колебания, дължащи се на пандемията, които включват спад на щатския долар, направиха дестинациите в Африка, Америка и Източна Европа по-евтини от март, докато Западна Европа, където еврото нарасна по отношение на долара , видя значително поскъпване. Швейцарският франк също поскъпна.

Сингапур и Осака сега са съответно на четвърто и пето място, като Тел Авив е равен с Осака на пето място. Изселването на чуждестранни работници по време на пандемията е в основата на "пропадането" на Сингапур, където населението намалява за първи път от 17 години, според EIU.

Топ 10 се допълва от Женева, Ню Йорк, Копенхаген и Лос Анджелис.

Сидни е 15-и, Лондон 20-ти, а Найроби 77-и.

Москва е на позиция 106, а Делхи на 121.

С най-големият ръст е Техеран, който се е покачил от 106-то на 79-о място поради въздействието на американските санкции върху доставките. Рейкявик, Рио де Жанейро и Сао Пауло показват най-големите спадове на цените. EIU отдава класирането на бразилските градове на "слаба валута и нарастващи нива на бедност". Бразилия, разбира се, е пострадала много по време на пандемията.

Дамаск в Сирия е градът с най-ниски разходи за живот, следван от Ташкент в Узбекистан, Лусака в Замбия, Каракас във Венецуела и Алмати в Казахстан.

Последните 10 места са завършени с Карачи (Пакистан), Буенос Айрес (Аржентина), Алжир (Алжир) и Бангалор и Ченай, в Индия. Аржентинското правителство въведе ценови контрол по време на пандемията, което може да обясни позицията на Буенос Айрес.

Не са се променили само градовете. Проучването установи, че цените на електронните продукти са се увеличили в световен мащаб. Междувременно дрехите поевтиняват, вероятно поради увеличението на броя на хората, работещи от вкъщи. Храните до голяма степен остават на същата цена, докато продуктите за лична хигиена, тютюнът и алкохолът поскъпват.

"Пандемията от COVID-19 доведе до отслабване на щатския долар, докато валутите на Западна Европа и Северна Азия се укрепиха спрямо него, което от своя страна промени цените на стоките и услугите” каза Упасана Дът, ръководител на EIU за глобалните разходи за живот.

"Пандемията е променила поведението на потребителите, тъй като затварянията и тенденциите като работа от дома са повишили цените на потребителската електроника и яденето на храна у дома е заменило ресторантските ястия за семействата от средната класа".

Що се отнася до бъдещето, нещата не изглеждат добре. EIU прогнозира, че тенденциите ще продължат и хората ще дадат приоритет на стоките и домашните забавления пред облеклото през 2021 г.

Най-скъпите градове за живеене по време на пандемията са:

1. Париж, Франция

1. Хонконг

1 Цюрих

4. Сингапур

5. Осака, Япония – равен с

5. Тел Авив, Израел

7. Женева, Швейцария

8. Ню Йорк, САЩ

9. Копенхаген, Дания

10. Лос Анджелис, САЩ 

Водещи

Най-четени