Шеф на норвежка медия обвини Зукърбърг в „злоупотреба с власт“ 09.09 | 15:39

Фейсбук отстрани статия с историческа снимка на 9-годишната виетнамка Фан Тхи Ким Фук от 1972 г., която тича без дрехи след тежки изгаряния при атака с напалм

От iNews.bg

Марк Зукърбърг беше обвинен в "злоупотреба с власт" от Еспен Егил Хансен, който е главен редактор на най-големия норвежки в. "Афтенпостен". Причина за тежкото обвинение е, че Фейсбук изтри снимка икона на жертва от Виетнамската война поради ограниченията за разпространяване на голота.

Хансен написа отворено писмо на първата страница на "Афтенпостен" до Зукърбърг, изразявайки своята позиция, че неговата "отговорност като главен редактор" е била ограничена от Фейсбук. Хансен обвинява социалната мрежа в отказ да се прави разлика между изображения на злоупотреби с деца и "известни военни фотографии".

Социалната мрежа отстрани  статия, съдържаща снимката на деветгодишната Фан Тхи Ким Фук от 1972 г. , когато тя тича по улицата без никакви дрехи след претърпяване на тежки изгаряния при атака с напалм.

Снимката, запечатала страданието на Ким, е едно от доказателствата за ужасите от войната във Виетнам. Фотографът от АП Ник Ут, който направи снимката, спечели престижната наградата "Пулицър" за кадъра през 1973 г.

Статията, която била отстранена, разказва, че на норвежкия писател Том Егеланд наскоро бил забранен временно достъпът до Фейсбук, тъй като в няколко свои послания пуснал снимката с Ким. Когато "Афтенпостен" съобщи за забраната и отново пусна статията, в редакцията получили имейл от Фейсбук, в който се настоява снимката или да бъде свалена, или пиксилизирана поради ограниченията за разпространяване на голота: "Всяка фотография на хора, показваща чисто голи гениталии, задни части или голи женски гърди ще бъде отстранена". И преди от "Афтенпостен" да успеят да отговорят, статията отново изчезва.

По този повод в откритото си писмо до Зукърбърг Хансен пише, че е разстроен, разочарован и дори уплашен. Журналистът е засегнат, тъй като, въпреки че е главен редактор на най-големия вестник в Норвегия, Зукърбърг ограничава пространството му за прилагане на неговите отговорности.

"Мисля, че злоупотребявате с властта си", пише Хансен.

Главният редактор също така обвинява Фейсбук в "цензуриране на критиката" заради временното спиране на профила на писателя Егеланд. Прегрешението на писателя било, че той споделил с други абонати на Фейсбук статия от норвежкия в. "Дагависен", която съдържа снимката. В статията е цитирана самата Ким, която казва, че е "Натъжена от тези, които се фокусират върху голотата в историческата снимка, а не върху мощното послание, което тя предава".

Представител на Фейсбук казал на "Афтенпостен", че макар да признават снимката за историческа, на тях им е трудно да направят разлика и да позволят публикуването на снимка с голо дете при един случай, а при друг да не допуснат това. Представител на Зукърбърг засега не е отговорил на искането да коментира станалото, съобщи в. "Индипендънт".

Водещи

Най-четени