Иде ли прелом в световната политика? Тръмп и Путин говорят по телефона довечера в 19 ч. 28.01 | 11:15

Новият президент на САЩ ще се чуе също и с Меркел, Оланд, Абе и Търнбул

От iNews.bg

Днешният ден може да се окаже преломен за световната политика и отношенията между редица държави. Причината – двамата най-влиятелни лидери довечера ще проведат първия си разговор. Той ще се състои по телефона и ще започне в 19:00 ч. българско време, като Доналд Тръмп ще се обади на Владимир Путин. Според разпространената от пресслужбата на Белия дом информация, в разговора участие ще вземе и вицепрезидентът на САЩ Майкъл Пенс.

От Москва също потвърдиха, че Тръмп и Путин ще проведат исторически първи разговор днес. Според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков обаче не следва да се очаква, че двамата президенти ще успеят да обсъдят абсолютно всички струпали се въпроси, предаде ТАСС.

За телефонният разговор между Тръмп и Путин се заговори още вчера. Нито едната от двете страни не обяви официално, какви ще бъдат основните теми. Въпреки това обаче както от Русия и САЩ, така и от целия свят започнаха да се чуват хипотези. Според едни централна тема ще бъде Източна Украйна. Според други – Сирия. Според трети – въведените от Вашингтон санкции срещу Москва, контрасанкциите, а дори и взаимната им отмяна. Отношенията на САЩ към НАТО и засилването на присъствието на Алианса в Източна Европа също е сред често спряганите теми в разгвора на Путин и Тръмп. Дали и до каква степен тези теми ще бъдат сред основните довечера, вероятно ще стане ясно след това.

Путин обаче няма да бъде единственият телефонен събеседник на Тръмп за днес. Освен с него, президентът на САЩ ще разговаря също и с германският канцлер Ангела Меркел, с японският премиер Шиндзо Абе, с френският президент Франсоа Оланд, както и с министър-председателят на Австралия Малкълм Търнбул.

Водещи

Най-четени