САЩ и Китай в търговска война още 3 месеца? 18.03 | 13:00

Срещата между Тръмп и Си Цзинпин може да бъде отложена за юни

От iNews.bg

Предложената среща на върха между президентите Доналд Тръмп и Си Цзинпин, на която евентуално да се сложи край на търговската война между САЩ и Китай, може да бъде отложена за месец юни, съобщи през уикенда китайското издание South China Morning News, предаде БНР.

Първоначално беше планирано срещата между двамата лидери за подписване на търговско споразумение да се проведе през март в частната президентска резиденция на Доналд Тръмп "Мар-а-Лаго” във Флорида, но в последствие се заговори, че ще бъде отложена за месец април с оглед на по-бавния ход на търговските преговори.

В неделя South China Morning News обаче съобщи, че е малко вероятно срещата Тръмп-Си да се проведе и през април. Източник на базираното в Хонконг издание посочи, че последният спорен въпрос е свързан с разделение сред длъжностните лица на Белия дом относно включването на правни механизми за прилагане на китайските търговски реформи, или само да бъде деклариран успех относно постигането на едно принципно споразумение.

През миналата седмица както САЩ, така и Китай отбелязаха за наличието на напредък в търговските преговори. Агенция Синхуа (Xinhua) съобщи в петък, че са били проведени телефонни разговори на китайския вицепремиер Лю Хъ с търговския представител на САЩ Робърт Лайтхайзър и с американския финансов министър Стивън Мнучин, като по време на тези разговори е бил постигнат конкретен напредък относно текста на търговското споразумение между двете страни.

В същото време обаче Доналд Тръмп остави отворена възможността да се откаже от евентуална търговска сделка, ако условията не му харесат.

Според китайското издание все още не е ясно къде може да се проведе евентуалната среща между лидерите на САЩ и на Китай през юни, но се очаква Доналд Тръмп и Си Цзинпин да присъстват на планираната за края на юни срещна на Г20 в Осака, Япония.

Водещи

Най-четени