Над 1/3 от албанците не живеят в Албания 19.11 | 17:34

Само между 2011 и 2019 г. 13 на сто от населението на страната е емигрирало

От iNews.bg

След падането на тоталитарния режим, за по-малко от три десетилетия, около 1,64 милиона албанци или 36% от населението, живеят и работят в чужбина, главно в Гърция, Италия, Германия, САЩ, Канада, Великобритания и Швейцария, предаде БГНЕС.

Албания преживява интензивен период на емиграция от 90-те години на миналия век, който продължава и днес, макар и с различна скорост и не със същата интензивност.

Имиграционната вълна се обяснява с редица социално-икономически фактори, но също и в резултат на неефективни държавни политики за управление на масовата емиграция.

Според Държавния статистически институт само в периода 2011-2019 г. 13% от населението емигрира – над 360 хиляди души.

Над 53% от напусналите страната имат средно или висше образование, повечето от тях са млади. Около 60 процента от тях посочват като причина за напускането на родината си бедността там.

Според Армела Дзахо от Института за демокрация и медиация младите хора продължават да използват и най-малката възможност да напуснат страната.

От януари до август тази година 30 000 албански граждани, 79% от които млади, са потърсили убежище в една от страните на ЕС, главно Германия и Франция.

"Наближаваме края на третото десетилетие от началото на емиграцията и в Албания този цикъл на миграционен преход все още не е приключил,” каза тя. 

Водещи

Най-четени