Над 71 хил. македонци вече с български паспорти 14.12 | 16:31

2017 г. е най-успешната за двустранните ни отношения, каза Йотова в Скопие

От iNews.bg

От 2001 г. до момента 71 524 души от Македония са получили българско гражданство. Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова, която е на посещение в Скопие, предаде БГНЕС. "От началото на мандата на президента Румен Радев, който започна през януари тази година, 1184 македонци са получили българско гражданство", каза още Йотова по време на срещата си с българи в посолството ни в Република Македония.

Тя им обеща в съвсем близко бъдеще режимът за получаване на българско гражданство да бъде облекчен. "Обещавам ви в най-скоро време да се облекчи процедурата за получаване на българско гражданство", категорична бе тя.

Тя отбеляза още, че по време на предстоящата си среща с македонския премиер Зоран Заев и председателя на парламента Талат Джафери ще постави въпроса за допускането на български телевизионен канал в ефира на Македония. Йотова заяви и че сред приоритетите на днешното българско управление са изграждането на Коридор №8, откриването на нови ГКПП-та по границата ни и модернизацията на вече съществуващите пунктове.

"2017 година бележи един съвършено нов етап в развитието на двустранните отношения между Република България и Република Македония. Оттук нататък трябва да гледаме напред, какво можем да оставим на поколенията, да им създадем такива условия, че да останат в родните си страни, защото демографският проблем е еднакво страшен и за двете страни." Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на среща в българското посолство в Скопие с представители на българските дружества в Република Македония.

"Първите стъпки са направени, но най-важен е моментът, когато Договорът за добросъседство ще бъде ратифициран от двата парламента и когато заработи договорената съвместна комисия", отбеляза вицепрезидентът. По думите й със съвместни инвестиции, с трансгранични проекти можем да осигурим просперитет и заетост, градовете и селата ни да изглеждат по начина, по който искаме.

"По време на председателството на Съвета на ЕС България има енергията и волята да успее да покаже на Европа, че процесът на Югоизточното разширяване си е струвал. Най-добре можем да обясним на нашите европейски партньори защо е важно страните от Западните Балкани да бъдат в Европейския съюз. Към тази част на Европа се гледа с големи резерви и моята страна ще защити убедително аргументите и критериите за приемането на Република Македония в Европейския съюз, когато бъде взето политическото решение за това", увери Илияна Йотова.

Присъстващите, сред които и много млади хора, споделиха с вицепрезидента своите тревоги. Йотова е убедена, че случаите на дискриминация ще останат в миналото. "Всеки български гражданин, независимо къде се намира, има своите права, които ние ще защитим на всяка цена", категорична бе Илияна Йотова.

"Процедурата за получаване на българско гражданство съвсем скоро ще бъде ускорена с готвените промени в закона", обеща вицепрезидентът, като изрази задоволство от факта, че настоящият екип работи много добре съвместно по процеса на даване на българско гражданство. 71 524 македонски граждани са получили български паспорти от 2001 г. насам, а от началото на мандата на президентския екип този брой е 1184.

Вицепрезидентът покани в края на януари 2018 г. за среща представители на българските дружества в Македония. Тогава ще се проведат и разговори с представители на българските исторически диаспори.

В делегацията, водена от вицепрезидента, е и секретарят на президента по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов и кметът на Гоце Делчев Владимир Москов.

По-късно вицепрезидентът присъства на обявяването на инициатива за създаването на Българо-македонски бизнес клуб. "Надяваме се скоро да видим първия реализиран проект", приветства инициативата Илияна Йотова.

Водещи

Най-четени