БГ посолството в Скопие: Преговори и членство в ЕС минават през спазване на Договора с България 08.12 | 20:00

Добросъседските отношения и регионалното сътрудничество са в основата на разширяването на Съюза, подчертава дипломатическата ни мисия

От iNews.bg

Поддържането на добросъседски отношения и спазването на Договора с България са важните условия за започването на предприсъединителни преговори. Това се казва в позиция на българското посолство в Скопие, предаде репортер на БГНЕС.

"Днес след полагане на цветя пред паметника на Св. Климент Охридски в НУБ "Св. Климент Охридски, вицепремиерът, отговарящ за европейските въпроси Никола Димитров обяви: "През март решението на ЕС за започване на преговори по македонския въпрос беше без условия".

Във връзка с това припомняме заключенията на Съвета на ЕС за започване на преговори с Република Северна Македония от 25 март 2020 г. В тях се казва следното:

"Добросъседските отношения и регионалното сътрудничество продължават да бъдат основни елементи от процеса на разширяване, както и от процеса на стабилизиране и асоцииране. Съветът припомня, че е важно да се постигат осезаеми резултати и да се прилагат добросъвестно двустранните споразумения, включително Преспанското споразумение с Гърция и Договорът за добросъседски отношения с България, като част от процеса на разширяване", се казва в позицията на нашето посолство. 

Водещи

Най-четени