ЕС приветства Косово за крачката към премахването на митата за сръбски стоки 09.03 | 14:11

Служителите на Евросъюза са готови да подпомагат диалога Белград-Прищина, обяви Наталия Апостолова

От iNews.bg

Ръководителката на офиса на Европейския съюз в Косово Наталия Апостолова приветства първата стъпка на косовското правителство за премахване на 100%-те мита върху вноса на стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина и заяви, че служителите на ЕС са готови да изпълнят своята роля и да направят възможен диалога между Белград и Прищина, предаде БГНЕС.

В интервю за косовския портал Lajmi.net Апостолова коментира, че решението на премиера Албин Курти за частично премахване на санкциите срещу Сърбия и БиХ на 15 май може да има положителен ефект за възстановяване на регионалната търговия и да бъде "отваряне на прозорец” за възобновяване на диалога между Белград и Прищина с посредничеството на ЕС.

"Приветстваме като първа стъпка обявеното премахване на митата върху стоките от Сърбия и Босна и Херцеговина от премиера Албин Курти. Сърбия и Косово трябва да създадат благоприятна среда за възобновяване на диалога, което ще бъде взаимно изгодно", заяви ръководителят на офиса на ЕС в Прищина.

На въпрос дали новата стратегия за разширяване на ЕС дава на страните от Западните Балкани по-големи възможности за интеграция, Апостолова отговори, че този регион е приоритет на ЕС и от стратегически интерес за него е да го доближи още повече до себе си.

"Западните Балкани са приоритет за ЕС и е в наш стратегически интерес да приближим нашите партньори от този регион. Нашите партньори от Западните Балкани се нуждаят от солидна перспектива въз основа на заслуги за пълноправно членство в ЕС. От друга страна, Западните Балкани трябва да се справят цялостно със структурните слабости, особено в областта на основните принципи", каза Апостолова. 

Водещи

Най-четени