ЕК критикува правителствата в ЕС, че нямат готовност за нова вълна от коронавирус 15.10 | 15:09

Появи ли се ваксина, трябва да се пристъпи към общи мерки в Общността, казва Схинас

От iNews.bg

Европейската комисия предупреди в четвъртък правителствата на ЕС, че не са подготвени за нова вълна инфекции от Covid-19 и препоръча общи мерки за използването на ваксините, ако в даден момент те станат достъпни.

"Докато еволюцията на пандемията се връща към нивата от март, нашето състояние на готовност не е", заяви заместник-председателят на Комисията Маргаритис Схинас, цитиран от Ройтерс, предаде БГНЕС.

Той призова държавите от ЕС да приемат обща стратегия за новата фаза на пандемията и да избегнат "какофонията" на различните национални мерки, характеризиращи първите месеци на пандемията на стария континент.

С новите случаи, достигащи около 100 000 на ден, Европа вече надмина със значителна разлика тези в САЩ, където всеки ден се отчитат средно около 51 000 новозаразени с Covid-19.

С напредването на тестовете за ваксини срещу Covid-19, Брюксел настоява правителствата на ЕС да подготвят планове за съвместна ваксинация. Здравната политика обаче е национален прерогатив за 27 страни членки на блока, като ЕК може само да дава препоръки за общи мерки.

В болниците и службите за ваксинация трябва да има подходящ персонал с квалифицирани работници, оборудвани с необходимите защитни средства, посочи Комисията, призовавайки правителствата да избягват недостига, който се засили в ЕС, когато епидемията набра скорост през март.

Ваксините трябва да бъдат предоставени първо на най-уязвимите групи, които включват здравни работници и служители в дългосрочни грижи, за хора над 60 години, за хора с хронични заболявания и за социално-икономически групи в по-неравностойно положение.

Според консервативна оценка, направена от Комисията през юли, хората, принадлежащи към подобни "приоритетни групи", могат да се окажат над 200 милиона от населението на ЕС, което общо около 450 милиона.

Комисията също така призова правителствата на ЕС да се подготвят за евентуалното разпространение на ваксини, които може да се наложи да се съхраняват при изключително ниски температури.

Водещи

Най-четени