ЕК настоява да се ограничат пътуванията от Индия 13.05 | 17:19

Броят на жертвите на коронавируса в страната премина 250 000 в сряда

От iNews

Европейската комисия призова държавите-членки на ЕС да работят заедно, за да ограничат пътуванията от Индия, с цел да се ограничи разпространението на варианта на Covid-19, който опустоши азиатската държава.

Комисията заяви, че мярката, която би била временна, следва по-ранно предложение на Световната здравна организация за промяна на класификацията на този вариант от "вариант от интерес" на "обезпокоителен вариант".

"Важно е да се ограничат до строг минимум категориите пътници, които могат да пътуват от Индия по съществени причини, и да се подложат тези, които все още предстои да пътуват от Индия, на строги условия за тестване и карантина", се казва в изявление на Комисията.

В него се посочва, че ограниченията не трябва да се прилагат за никого, пътуващ по спешни причини, като лица, нуждаещи се от международна закрила, или по неотложни семейни причини.

Гражданите на ЕС и дългосрочно пребиваващите, както и членовете на техните семейства, също ще бъдат освободени от отграниченията, съобщи Евроактив.

Броят на жертвите на коронавируса в Индия премина 250 000 в сряда, като Световната здравна организация заяви, че вариантът, подхранващ вълната, е открит в десетки страни по света.

 

Водещи

Най-четени