От Скопие: Много компани имат желание да строят жп линията до България 12.02 | 12:45

Към момента са приключени 54 % от строителните дейности в първа фаза

От iNews.bg

Не е малък броят на компаниите, които проявяват интерес към проекта за изграждане на първите две фази от железопътната линия към България.

Предквалификационната фаза за този проект е открита на 5 януари и приключва на 15 февруари в 10 часа сутринта. Тогава ще стане ясно колко компании са заявили интерес за участие в търга, който ще определи фирмата, която ще строи участъците Куманово-Беляковце и Беляковце-Крива Паланка. Това заяви в интервю за МИА директорът на предприятие Македонска железопътна инфраструктура Хари Локвенец, предаде БГНЕС.

Очакванията му са до края на февруари да има кратък списък с потенциалните изпълнители, последван от обявяване на търга и полеви работи в началото на втората половина на годината.

Според Локвенец, компаниите, които до момента са проявили интерес за участие в този проект, не са малко, което е изключително важно. Намерението е да бъде избрана най-добрата от възможно най-много компании и най-сетне да бъде приключен този проект и да се изгради връзка с Черно море, след което ще продължи реализацията с изграждането на връзката с Адриатическо море през западната част на Коридор № 8.

До момента са приключени 54 % от строителните дейности в първа фаза. Осигурено е финансирането и на двата етапа от изграждането на железопътната линия чрез Европейската банка за възстановяване и развитие. Осигурени са 68 млн. евро безвъзмездна финансова помощ за втората част от проекта. По програма IPA 2 са осигурени грантови средства в размер на 60 млн. евро, които трябва да започнат да се харчат колкото е възможно по-скоро.

Що се отнася до сътрудничеството с Българските железници, в момента е създадена съвместна работна група на техническо ниво, но заради коронакризата все още не може да започне интензивна работа. Има двустранни контакти между директорите на железопътната инфраструктура на двете държави.

Водещи

Най-четени