ЕК одобри за употреба в ЕС на изкупеното от САЩ лекарство срещу коронавируса 03.07 | 15:00

Приемът на медикамента от заразени пациенти ускорява значително лечението им

От iNews.bg

Европейската комисия обяви, че е одобрила употребата на лекарството "Ремдесивир" в ЕС за третиране срещу COVID-19, предаде БГНЕС, позовавайки се на ДПА.

"Днешното разрешение за първото лекарство срещу COVID-19 е важна стъпка напред в борбата срещу този вирус", заяви в изявление еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис.

"Ние даваме това разрешение по-малко от месец след подаването на заявлението, което показва ясно решението на ЕС да реагира бързо, когато се появят нови лечения", каза тя.

Поне две големи американски проучвания показват, че "Ремдесивир" може да намали продължителността на болничния престой на пациенти с COVID-19.

Вашингтон разреши спешната употреба на лекарството – което първоначално беше предназначено за лечение на ебола – на 1 май, последван от няколко азиатски държави, включително Япония и Южна Корея. Паралелно с това обаче в сряда стана ясно, че САЩ са изкупили почти целия световен запас от медикамента. Така никоя държава няма да може да получи от него в рамките на следващите 3 месеца.

Зелената светлина идва по препоръката на Европейската агенция по лекарствата, която миналата седмица даде своето условно разрешение за лечение на пациенти над 12 години, които страдат от пневмония и се нуждаят от допълнителен кислород. Тя заяви, че оценката й се основава главно на данни от проучване, спонсорирано от Националния институт по алергия и инфекциозни болести на САЩ (NIAID).

Изследване, публикувано във водещото списание "New England Journal of Medicine" през май, показа, че и третирането с "Ремдесивир" ускорява възстановяването на пациенти. Средно то намалява болничния престой на пациентите от 15 дни на 11.

Водещи

Най-четени