За първи път в Европа: Италия задължава медиците и фармацевтите да се ваксинират 01.04 | 18:00

Ако не се имунизират, рискуват да останат без заплати

От iNews.bg

От днес здравните работници и фармацевтите в Италия са задължени да приемат ваксина срещу Covid-19 или рискуват да останат без заплащане, съобщава "Гардиън", предаде БГНЕС.

Правителството на Марио Драги одобри задължителната ваксинация "за да защити колкото е възможно повече медицинския и парамедицинския персонал, както и тези, които са в среда, която може да е по-изложена на риск от инфекция".

Ходът идва след неотдавнашните огнища на Covid-19 в някои италиански болници, за които се смята, че са свързани със здравен персонал, отказал да се ваксинира.

Законът задължава публичния и частния здравен персонал, както и фармацевтите, да се ваксинират или рискуват да бъдат понижени или да им бъдат преустановени заплатите за осем месеца.

През март съдия в провинция Белуно в региона Венето отхвърли жалба от 10 здравни работници, които бяха отстранени без заплащане от два дома за грижи през февруари, след като отказаха ваксината.

В своето решение Анна Травия каза: "Ефективността на ваксината за предотвратяване на негативното развитие на болестта, причинена от вируса, е широко известна, както се вижда от драстичния спад на смъртните случаи сред категориите, които могат да се възползват от нея, като здравни работници и жители на домове за социални грижи".

Италия също така въведе закон, който защитава медицинския персонал, използвал ваксина срещу Covid-19, от съдебни действия, ако пациент умре след получаване на такава. Мярката е въведена в отговор на разследване за непредумишлено убийство, започнато след смъртта на сицилиански мъж след получаване на ваксина срещу Covid-19.

Здравният министър Роберто Сперанца заяви, че италианската програма за ваксинация е дала "видими резултати" в райони, където администрацията е най-голяма, например в болниците и домовете за грижи.

Към четвъртък над 10 милиона души в Италия са получили първата доза ваксина срещу Covid-19, от които 3,1 милиона са получили и двете дози.

Водещи

Най-четени