ЕС иска още време за ратфикацията на търговското споразумение за Брекзит 10.02 | 17:00

От Брюксел ще предложат на Лондон срокът да се удължи до 30 април

От iNews.bg

Европейският съюз ще отправи запитване към Великобритания дали може да получи още два  допълнителни месеца за ратифициране на търговското Брекзит споразумение, удължавайки до 30-и април настоящото временното прилагане на постигната сделка, съобщава Ройтерс, предаде БНР.

Европейската комисия, която ръководи Брекзит преговорите и отговаря за търговската политика на единния блок, заяви в сряда, че е приела това предложение за удължаване на крайния срок за ратификация. На този етап временното прилагане на споразумението трябва да продължи до края на февруари, напомня Ройтерс.

Комисията посочи, че удължаването е необходимо, за да се гарантира, че споразумението е на разположение на всичките 24 езика в ЕС за негово внимателно разглеждане от страна на Европейския парламент и от Европейски съвет.

Удължаването ще трябва да бъде договорено от Великобритания в Съвета за партньорство между ЕС и Обединеното кралство, но все още няма яснота, кога ще се проведе следващата среща.

Британският бивш преговарящ за Брекзит Дейвид Фрост заяви във вторник пред Камарата на лордовете, че е наясно с искането за удължаване, добавяйки, че не е ентусиазиран от това.

"Изчакваме да видим какво представлява това желание и колко дълго от ЕС искат да удължат процеса. Очевидно е малко разочароващо, като се има предвид, че обсъдихме това само преди месец", каза той.

Ако няма удължаване, Европейският парламент планира да проведе специална сесия в края на февруари, за да гласува самото Брекзит споразумение. Дебатите и мненията на комисиите по темата показват, че законодателите от ЕС ще подкрепят сделката, дори ако смятат, че нейното одобрение става прекалено бързо.

Водещи

Най-четени