За пръв път от 10 години качеството на въздуха в Лондон е в допустимите граници 15.01 | 13:34

Фините прахови частици са основният замърсител на въздуха и в София

От iNews.bg

За пръв път от 10 години насам качеството на въздуха в Лондон е в допустимите граници, съобщи BBC, като се позова на данни от кметството на британската столица. Според тях нивото на азотен диоксид е спаднало значително, но се очаква да се влоши отново, предаде Нова телевизия.

В началото на януари от десет години насам нивата на азотен диоксид (NO2) са превишавали допустимите граници, но тази година това не е регистрирано, заяви кметът на града Садик Кан. Той призна обаче, че към края на месеца замърсяването на въздуха ще се върне.

От британското Министерство на Околната среда, храните и регионалните въпроси заявиха, че въпреки този малък успех, има още какво да се направи, за да се повиши качеството на въздуха. От 2010 г. насам е въведен план за противодействие със замърсяването на стойност 3,5 милиарди лири. От Министерството допълниха, че към 2040 г. е планирано да бъде спряна продажбата на коли с конвенционални двигатели с вътрешно горене.

Кметът на Лондон Садик Кан отнесе подобряването на качеството на лондонския въздух към въвеждането на такси за замърсяващи коли в Лондон, както и зони, в които могат да се движат само най-екологичните автобуси.

Допустимите норми на азотен диоксид в Лондон са 200 микрограма на кубически метър въздух, припомня BBC. Въпреки това, нивата на фини прахови частици остава високо. Фините прахови частици са основният замърсител на въздуха и в София.

Основната причина за замърсения въздух в българската столица е използването на твърди горива, както и на старите автомобили, които не отговарят на стандартите за качество.

Водещи

Най-четени