От САЩ защитиха идеята Българската църква да вземе под крилото си Македонската 25.02 | 13:34

Това е напълно естествен избор на Охридската епископия предвид историята, казва проф. Инес Мурзаку

От iNews.bg

От САЩ защитиха идеята Българската православна църква да стане църква-майка на Македонската православна църква. Американски учен се застъши за тази възможност, като отбеляза, че това би било напълно нормално. "Българската православна църква е естественият и историческият избор за църква-майка на Македонската православна църква-Охридска архиепископия", се казва в анализ на професора по църковна история в Университета на Ню Джърси Инес Мурзаку, който е публикуван в "Crisis Magazine", преддае БГНЕС. Тя припомня, че православните църкви могат да чакат с десетилетия, за да бъде призната тяхната автокефалност.

"Такъв е случаят с почти всички православни църкви на Балканите. Българската църква е призната за автокефална едва през 1945 г., т.е. 72 години след като е обявила своята автокефалност. Румънската църква е призната през 1885 г. или 20 години след провъзгласяването на своята автокефалност. Църквата на Гърция е призната през 1850 или 17 години по-късно", припомня проф. Мурзаку.

Църковният историк отбелязва, че разцветът на автокефалността съвпада с периода на национално възраждане на православните народи през 19 и 20 век. Този период остава траен отпечатък върху историята на Православната църква, подчертава ученият. "Пробуждането на националното самосъзнание, което е било потискано в продължение на векове и участието на църквата в борбата за независима държава са ключовите фактори за формирането на новата автокефалност", заявява проф. Мурзаку и добавя: "Православният национализъм до голяма степен е повлиян от светския национализъм. 19 и 20 век е белязан от идеята за християнски народи със свои църкви. Автокефалността, т.е. църковната независимост става основа за национална и политическа независимост, символ на статута на самата християнска нация".

Тя се спира по-подробно на случая с автокефалността на Македонската православна църква – Охридска архиепископия. "Изминаха 50 години, откакто Македонската православна църква обяви своята автокефалност и очаква своето признаване. МПЦ се нуждае от църква-майка, която да я вземе под своето крило, да я подкрепя и да се грижи за нея. Имайки предвид историческите връзки между Македония и България, Българската православна църква е естествен избор на Македонската църква и това е казано ясно в писмото от 9 ноември 2017 г.", подчертава професор Мурзаку. Тя призовава да се отнасяме с уважение и достойнство към избора на македонските християни, които "заслужават да бъдат пълноправни членове на православното и европейско семейство".

Водещи

Най-четени