ЕС ще пуска британците без визи след Брекзит 01.02 | 18:00

И Лондон не възнамерява да иска такива от европейците, ако ще стоят за кратко

От iNews.bg

Посланиците на 27 страни от ЕС се споразумяха за въвеждането на безвизов режим за гражданите на Великобритания, след като кралството напусне общността. Това се посочва в изявление на Съвета на ЕС, обявено в Брюксел, предаде БГНЕС. "Посланиците на ЕС решиха днес, че след Брекзит на британските граждани, пристигащи в шенгенската зона за кратко време (90 дни на всеки 180 дни), трябва да бъде предоставено безвизово пътуване", се казва в документа, цитиран от ТАСС.

В документа се казва, че посланиците са възложили на румънското председателство на Съвета на ЕС да започне преговори с Европейския парламент, за да изпълни това решение на законодателно ниво. Същевременно съветът подчерта, че тази мярка следва да бъде взаимна. "Според правилата на ЕС безвизовите пътувания се предоставят при реципрочни условия.

Правителството на Обединеното кралство заяви, че не възнамерява да изисква виза от граждани на ЕС, пътуващи до Великобритания за кратък престой," обясни съветът. При уреден Брекзит (със споразумение), тези правила ще влязат в сила след преходния период, който се очаква да продължи до края на 2020 г., а в случай на Брекзит без споразумение - от датата 29 март 2019 г., ако тази дата не бъде отложена със съгласието на страните.

Водещи

Най-четени