За 9 години: Половин милион сирийци платиха за войната с живота си 04.01 | 16:00

Всеки трети загинал е цивилен, всеки десети - дете

От iNews.bg

Почти 9 години след началото на войната в Сирия загиналите в нея достигат над 380 000 души, предават БГНЕС и БНТ, цитирайки АФП. Над 115 000 от жертвите са цивилни, невинни граждани, съобщават международни наблюдатели.

Сирийската обсерватория за правата на човека, която има мрежа от източници в цялата страна, заяви, че в сраженията са загинали над 22 000 деца и повече от 13 000 жени.

Гражданската война в Сирия избухна след безпрецедентни антиправителствени протести в южния град Дараа на 15 март 2011 г. Гражданското недоволство и демонстрациите бяха брутално потиснати от режима на властта. Това доведе до въоръжен конфликт, в който бяха въвлечени джихадисти и странични сили.

Конфликтът прогони от родните им домове и изпрати в изгнание над 13 милиона сирийци, причинявайки загуби от милиарди долари на страната.

По данни на наблюдатели на гражданската война в Сирия през март миналата година жертвите на войната бяха 270 000 души, което значи, че за година живота си са загубили над 128 000 сирийски и други бойци.

Повече от половината от тях са сирийски войници, докато 1 682 са от ливанската шиитска група Хизбула, чиито членове водят сражения в Сирия от 2013 г.

Войната също е отнела живота на повече от 69 000 бойци на опозиция, ислямисти и кюрди.

Тя е убила и над 67 000 джихадисти, главно от групировките Ислямска държава и Хаят Тахрир ал Шам (HTS), групировка на бившия филиал на Ал Кайда в Сирия.

Общият брой на смъртните случаи не включва около 88 000 души, починали вследствие на изтезания в затворите, както и хиляди изчезнали, след като са били отвлечени.

С подкрепата на мощните съюзници Русия и Иран, сирийският президент Башар ал Асад успя да си върне контрола на почти две трети от страната в последните години, след поредица от победи срещу бунтовници и джихадисти от 2015 г. насам.

Няколко части на страната, обаче остават извън обсега на правителството в Дамаск.

Те включват последния основен опозиционен бастион на Ислямска държава - Идлиб, - регион с около три милиона души, който в момента е под контрола на джихадистите.

През последните седмици над 284 000 души да напуснаха домовете си заради ескалация на насилието там.

Счита се, че конфликтът в Сирия е възвърнал икономиката на страната поне три десетилетия назад, като е унищожил инфраструктурата и е парализирал основните производства, сред които тези на електричество и петрол.

Водещи

Най-четени