К.Георгиева за САЩ и Китай: Търговското примирие не е същото като търговския мир 18.01 | 15:50

Двете държави ги чака дълъг път до постигането на окончателно споразумение, казва тя

От iNews.bg

Съединените щати и Китай имат да извървят дълъг път за решаване на търговските си спорове, въпреки постигнатото тази седмица частично споразумение, което безспорно е крачка напред. Това заяви председателят на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, предаде БГНЕС.

"Търговското примирие не е същото като търговския мир”, подчерта тя.

Тази седмица американският президент Доналд Тръмп подписа споразумение с Китай, което слага край на ескалацията, но оставя действащите мита за две трети от стоките, внесени от азиатския икономически гигант.

В реч пред Института за международна икономика "Питърсън” Георгиева определи споразумението като "важна стъпка”, но предупреди, че "предстои много работа за зарастване на счупванията между двете най-големи икономики в света".

В своя икономически анализ МВФ твърди, че търговските конфликти и мита са довели до намаляване на глобалния растеж с 0.8 %. Причината за това не се дължи на повишените мита, а на несигурността, която кара компаниите да се въздържат от инвестиране.

"Ако трябва да обобщя темата в началото на новото десетилетие, тя би била все по-нарастващата несигурност”, заяви Кристалина Георгиева.

Във връзка с бушуващите между САЩ и Европа спорове, тя сподели, че "световната система за търговия се нуждае от значително надграждане”.

Според Кристалина Георгиева, несигурността засяга не само бизнеса, но и хората, особено предвид нарастващото неравенство в много страни.

Във Великобритания, например, "10% на населението сега контролират почти толкова богатство, колкото и 50% от долните слоеве ".

Тя предупреди, че "прекомерното неравенство пречи на растежа и … може да подхрани популизма и политическите катаклизми”.

Въпреки че правителствените разходи за подпомагане на най-бедните са от ключово значение, "твърде често пренебрегваме финансовия сектор, който също може да има дълбок и дълготраен положителен или отрицателен ефект върху неравенството".

В новото си проучване МВФ обръща внимание върху факта как достъпът до финансовия сектор в Китай и Индия през 90-те години на миналия век "проправи пътя за огромни икономически печалби през 2000-те години”.

"Това, от своя страна, помогна на 1 милиард души да се измъкнат от бедността”, подчерта Георгиева.

Председателят на МВФ предупреди за излишъка, довел до глобалната финансова криза през 2008 г., и отбеляза, че за мнозина кризата никога не е приключила – един от всеки четири млади хора в Европа рискува да изпадне в бедност. 

Водещи

Най-четени