И Щатите с крачка назад в търговската война с Китай 20.09 | 13:34

Вашингтон свали митата за над 430 китайски продукта след подобна крачка на Пекин миналата седмица

От iNews.bg

Съединените щати решиха да предоставят временно освобождаване от митнически тарифи за 437 китайски продукта, съобщи в петък бизнес телевизия CNBC, позовавайки се на три документа, които трябва да бъдат публикувани по-късно през деня от Службата на търговския представител на САЩ (USTR), предаде БНР.

Продуктите, които ще бъдат изключени от 25 процентните мита, включват внасяни от Китай стоки като светлинни украси за коледни елхи, пластмасови сламки, филтри за кафе, каишки за кучета,  скейтбордове и може би от най-голяма важност -  печатни платки за технологичната индустрия.

Те са част от китайските стоки на стойност 250 млрд. долара, за които САЩ въведе през миналата години мита от 25%.Не беше ясно веднага колко голяма част от общите тарифи се покрива от изключенията.

Изключенията произтичат от над 1100 искания за подобни изключвания, отправени от редица компании и други организации в Съединените щати. На тои етап не е ясно каква част от всичките обмитявани китайски стоки ще подлежат на изключения.

Седмица по-рано китайското министерство на финансите също обяви, че ще освободи 16 американски продуктови линии от по-високите тарифи, определени от Пекин. Впоследствие американският президент Доналд Тръмп заяви, че ще забави повишаването на митата на китайски стоки на стойност 250 млрд. долара с две седмици, или до 15-и октомври.

Всички тези решения идват на фона на стартиращите по-късно в петък преговори на ниво заместник между делегации на САЩ и Китай. В четвъртък 30-членна китайска делегация пристигна във Вашингтон за срещи с официални лица от Службата на търговския представител на САЩ.

Водещи

Най-четени