В С. Македония изтръгнаха паметната плоча на удавилите се в Охридското езеро осем българи 27.11 | 19:00

Това е нечовешка, сатанинска омраза към България и българите. Такава омраза се нуждае от дълго и ефективно лечение, а не от отстъпки и слабохарактерност. Това написа гневно общественикът и писател Александър Урумов

От iNews.bg

Поломена и изтръгната е плочата на удавилите се български туристи в Охридското езеро - драма, която се случи на 5 септември 2009 г.

Това е нечовешка, сатанинска омраза към България и българите. Такава омраза се нуждае от дълго и ефективно лечение, а не от отстъпки и слабохарактерност. Това написа гневно общественикът и писател Александър Урумов. Той е публликувал скрийншот от профила на мъж от Северна Македония, който на македонски е написал под снимка със счупения паметник на загиналите туристи: "Това ли е пътят към Европа? И тези ли бяха фашисти?”.

Позорното деяние е извършено в контекста на това, че България "затвори” вратите за пътя на Северна Македояни към Европейския съюз, с което разгневи огромна част от псевдо-националистическото съсловие в западната ни съседка. Така обаче едва ли "македонския въпрос” ще бъде взет по-насериозно. Напротив – по-вероятно е гаврата с паметника допълнително да усложни не само вътрешнополитическа ситуация в Северна Македония, но тази с обтегнатите отношения между София и Скопие.

Припомняме, че трагедията с кораба "Илинден", превозващ 57 български туристи от Охрид за Свети Наум, се случи на 5 септември 2009 г., когато около 10:30 ч. плавателният се преобърна и потъна на около 250 метра от брега на Охридското езеро. От жертвите на катастрофата, осем бяха жители на община Антон, четирима бяха от община Пирдоп и по един от общините Златица, Мирково и Рибарица.

Водещи

Най-четени