И в Сърбия започна ваксинирането 05.01 | 09:51

Ваксините са безплатни, а имунизирането - доброволно

От iNews.bg

В Сърбия днес започва ваксинирането на медицинските лица срещу Covid-19, а до края на месеца в страната ще пристигнат половин милион дози от руската ваксина "Спутник V", съобщава БТА, като цитира местният в. "Новости".

До края на януари се очакват още пратки китайска ваксина и ваксината на "АстраЗенека" и Оксфорд. С това общият брой на дозите от четири ваксини от различни производители, включително пристигналите вчера 19 500 броя ваксини на "Пфайзер/Бионтех", този месец достигна един милион броя, пише вестникът.

И в Сърбия ваксините са безплатни, а имунизирането - доброволно.

Държавният секретар по здравеопазването Мирсад Джерлек каза, че тази седмица ще се извършва ваксинация всеки ден с изключение на Коледа, която в Сърбия се празнува на 7 януари. Планираме до края на седмицата да ваксинираме около 11 000 души, каза Джерлек, цитиран от в. "Данас".

Президентът Александър Вучич ще бъде в Хилендарския манастир на Света гора на Бъдни вечер и на Коледа, пише още "Новости". Това ще бъде първото официално посещение на сръбски президент в Хилендарския магазин за изминалите две десетилетия. Предишният президент Томислав Николич бе няколко пъти по време на мандата си на Света гора, но на частни посещения.

Вучич изрази надежда, че по време на председателството си на ЕС Португалия ще постави акцент върху разширяването на съюза към Западните Балкани, пише вестник "Данас". На среща с посланика на Португалия в Белград вчера Вучич подчерта, че Сърбия държи на европейския си път и е посветена на реформите и сътрудничеството с европейските институции. 

 

Водещи

Най-четени