„Петрохан“ и „Троян-Кърнаре“ още се чистят, отварят ги днес 09.10 | 09:42

Над 70% от закъсалите в проходите автомобили са били с летни гуми

От iNews.bg

Екипите на пътноподдържащите фирми, Гражданска защита и горските стопанства продължават работата за разчистване на проходите "Петрохан" и "Троянски" от падналите дървета след снега. Целта е до края на деня и двата старопланински прохода да бъдат обезопасени и отворени за движение, съобщи председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Дончо Атанасов. На "Троянски" се работи по премахване на дърветата от върха до с. Кърнаре. От Троян до билото пътят е почистен до асфалт. На "Петрохан" от с. Гинци до билото участъкът също е разчистен, но от северната част до село Бързия са паднали много вековни дървета. Щетите, които са нанесени на обезопасителните системи и на горския фонд от горолома са значителни.

Листната маса е по дърветата и мокрият сняг е пречупил огромни дървета, обясни инж. Атанасов. До пускането на движението през "Петрохан" обходният маршрут е през Искърското дефиле. Предприемат се всички мерки за гарантиране безопасното пътуване на шофьорите, посочи председателят на УС на АПИ. Целта е опазване живота и здравето на пътуващите.

Въпреки предупрежденията на метеоролозите и АПИ над 70% от автомобилите през почивните дни навлизаха в старопланиските проходи с летни гуми. Апелирам отново всички шофьори, на които им предстнои пътуване през високопланинските проходи да не тръгват с летни гуми. Поради високата надморска височина е възможно при падане на температурите да има заледявания и хлъзгавост на настилката, предупреди инж. Атанасов.

Водещи

Най-четени