„Матю“ нанесе на Хаити щети за 120 млн. долара 10.10 | 19:18

ООН призова света да отпусне сумата за хуманитарна помощ за най-пострадалите от урагана

От iNews.bg

Ураганът "Матю", който нанесе умопомрачаващи щети на Хаити и отне живота на 1000 души, е нанесъл щети за близо 120 млн. долара. Това сочат изчисленията на ООН. За да се помогне на пострадалите от островната държава, Организацията моли света да отпусне 119.85 млн. долара за хуманитарна помощ на засегнатите от бурята.

Сумата ще бъде необходима за покриването на елементарните нужди от храна, вода, дрехи и подслон на 750-те хил. засегнати хаитяни в течение на близките 3 месеца. От ООН подчертават, че помощта обхваща само най-уязвимите групи. През следващата седмица ще бъде начертан и конкретен план за хуманитарната помощ и хората, които имат такава нужда в Хаити, предаде ТАСС.

От ООН припомнят, че нивото на бедност в ударените от урагана райони в страната е изключително високо и достига до 70%. Според Организацията "Матю" е довел до най-голямата хуманитарна криза в Хаити от 2010 г. насам. И то в момент, когато страната се сблъсква с увеличение на броя на заразилите се с холера и на гладуващите.

Водещи

Най-четени