"Ал Кайда" ще пали Европа 03.10 | 16:22

Това е новата стратегия на терористичната организация според шефа на руските служби

От Елена Коцева

"Ал Кайда" е преминала към нова тактика и в рамките на стратегията "на хилядите убождания" възнамерява да организира палежи на гори в Европа. Това съобщи директорът на Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ) Александър Бортников на съвещание на шефовете на спецслужбите, органите по сигурността и правоохранителните органи.

С този метод "Ал Кайда" ще може да причини значителни икономически и морални щети без сериозни финансови разходи и без особено сериозна предварителна подготовка, пише агенция Новости.

Едновременно с това по думите на Бортников вероятността спецслужбите да имат предварителна информация или да установят кои са подпалвачите е минимална.

Оценката на ФСБ за промяната в тактиката на международната терористична организация се опира на качени в екстремистки сайтове инструкции за организиране на "горски джихад". Там руски специалисти са открили и препоръки за подходящи места за палежи, както и начини за оттегляне от местата.

Шефът на ФСБ предупреждава и за това, че "Ал Кайда" се стреми и да проникне в органите на властта в редица региони.

Според него "относителното отслабване на ядрото на Ал Кайда, свързано с ликвидирането на редица лидери, се компенсира от нарастващата активност на контролирани или присъединени към нея регионални терористични организации.

"На преден план излиза заплахата от разпространение на терористичната дейност в Близкия изток и Северна Африка. Именно тук отбелязваме, че международните терористични организации се възползват умело за своите цели от вътрешнополитическите конфликти в отделни държави. Нараства ролята им за дестабилизацията на ситуацията и смяната на режима в редица страни", казва Бортников, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Процесите, започнати от тези сили, заплашват стабилността в цели региони, а вероятните последици носят заплаха за цялата световна общност, независимо от географската отдалеченост от огнището на нестабилност", посочи още шефът на ФСБ.

По отношение на Русия остава опасността от екстремистки структури, финансирани от бивши бойци от Кавказ, установили се в Европа.

Водещи

Най-четени