10 милиона афганистанци ще напуснат страната 22.08 | 12:00

Това предвижда посланикът на Афганистан Н. Пр. 10 милиона ще напусна

От iNews

"Ситуацията е много по-лоша дори от това, което си представяте. Ситуацията е ужасна не само по телевизията. Приятели ми се обаждат. Разказват ми за убийствата, как вечерно време вадят хората от домовете им и ги карат в неизвестна посока. Това е огромна жестокост. Ако оставим всичко настрана и само си спомним за този самолет, който всички вие видяхте.... Не мислете, че тези хора върху самолета са неграмотни или глупави. Не, повечето от тях са младежи, които са завършили университет, имат образование и са стабилни хора, но предпочитат да паднат от 500 метра височина, отколкото да живеят при управлението на талибаните", заяви посланикът на Афганистан Мохаммад Сайфи.

"Когато се установят във властта и няколко чудестранни държави ги признаят официално, ще стане точно както преди. Това е техният шериат, тяхното законодателство", допълни посланикът на Афганистан. "10 милиона души ще търсят път извън Афганистан - тези неофициални данни говорят за ужаса в страната след като талибаните завзеха властта", заяви доктор Мохаммад Сайфи за ситуацията в родината си след настъплението на талибаните. 

Българската армия има готовност за изпращане на техника и хора по границата за справяне с евентуален мигрантски натиск заради обстановката в Афганистан. Но са необходими 4.2 млн. лв., с които министерството на отбраната не разполага, заяви през "Нова ТВ" военният министър Георги Панайотов.

"Да, очаква се мигрантски натиск по българските граници и ние се подготвяме за това. Имахме координационна среща с участие на абсолютно всички институции, министерства, агенции, които имат касателство по този въпрос. Ще трябва да се взимат допълнителни мерки, освен тези, които са разписани по действащите планове, за да можем да сме сигурни, че българската територия ще бъде запазена - каза Панайотов. - Министерството на отбраната има готовност, но не разполага с финансовите ресурси. Не са предвидени такива финансови ресурси в бюджета и за да се реализира, за да бъде проведена тази операция по разполагане на военнослужещи и техника по българската граница, на нас ще ни трябват средства. Разчетите са, че за един месец, при максимално участие, на тази бройка, която споменах – т.е. 1050 военнослужещи и 145 единици бойна техника, ще ни трябват около 4.2 млн. лева. Тезе пари ще трябва да дойдат от актуализацията на бюджета."

Министърът на отбраната отхвърли информациите, че лагерите за приемане на мигранти в страната са пълни и се подготвят терени за нови.  

"Нямам такава информация. Нищо не се прави зад гърба или на скрито, на тъмно. Няма такива неща. Ако се наложи да бъдат отваряни такива центрове, за това ще бъде уведомена обществеността, разбира се. Но не - категорично към този момент това не се прави - каза той. - Както знаете, правителството обмисля да бъдат приети все пак някакъв брой афганистански бежанци, защото солидарността работи винаги двупосочно. Когато ние имаме нужда да ни се помогне и да бъдем подкрепени, това се прави в по-голямата част от случаите. Това означава, че когато някой има нужда от подкрепа, ния трябва да му я предоставим. И тук говорим за съюзническа подкрепа, за афганистанци, които са работили за НАТО за ЕС, включително и които са работили за посолството на България (в Кабул). И тези, които са работили за посолството са ни спасявали живота, моя също, при това нееднократно. В момента, когато им е трудно, трябва да им протегнем ръка. Това са хора, които са доста различни като профил от мигрантите, които пресичат зелената ни граница нелегално. Тези хора са висоообразовани, висококвалифицирани, задължително говорят поне още един чужд език - английски или руски. Така че те няма категорично да са в тежест."

ЕВАКУИРАНЕТО НА БЪЛГАРИ ОТ АФГАНИСТАН

Според министър Панайотов българските граждани в Афганистан са в постоянен контакт с българското правителството и ще бъдат изведени "при първия възможен начин".

"Ситуацияте е непредсказуема. Чакаме най-безопасния и подходящ момент", добави той.

Малко по-късно бе съобщено, че румънски военен самолет е евакуирал от летището в Кабул до Исламабад в Пакситан 14 румънски граждани и четирима българи. След това всички са били транспортирани блегополучно до База 90 Отопени в Румъния.

Водещи

Най-четени