13 200 полицаи и жандармеристи ще пазят срещата на Г-7 21.08 | 12:14

Френският град Биариц ще е под полицейска блокада от събота до понеделник

От iNews.bg

Засилени мерки за сигурност във Франция преди срещата на Г-7. Лидерите на седемте водещи икономики в света ще бъдат във френския град Биариц между 24 и 26 август, предаде БНТ.

Хиляди френски полицаи ще бдят за сигурността в Биариц, който ще бъде домакин на срещата на Г-7 през уикенда. Вътрешният министър на Франция Кристоф Кастанер съобщи, че сред предохранителните мерки е затварянето на центъра на града за автомобили и пешеходци без акредитации.

"Ще бъдат мобилизирани 13 200 полицаи и жандармеристи. Те ще бъдат подкрепени от военни, които ще осъществят антитерористични мисии и защита на въздушното и морското пространство. Всички те ще разчитат и на испанските полицейски сили", казва Кастанер.

За да може лидерите да се придвижат безпрепятствено до Биариц, местните власти затварят всички въздушни, железопътни и сухопътни връзки. Най-големият плаж също ще бъдат затворен за посетители. 

"Трябва да е напълно ясно, че няма да толерираме никакви нарушения на реда. Ако има такива, ще реагираме. При струпване на хора, те ще бъдат разпръсвани незабавно, а провокаторите – задържани", заканва се френският вътрешен министър.

Кастанер заяви още, че очаква планираните протести в близост до Биариц да протекат мирно. Активистите се готвят да изразят недоволството си по въпроси като икономическата несправедливост и климатичните промени.

Водещи