24 Май става официален празник и в Сърбия 17.05 | 04:35

Покойният папа Йоан Павел Втори обяви двамата братя за небесни покровители на Европа през 80-те години на ХХ век

От iNews

Сръбското правителство реши на заседание да включи сред официалните празници в страната Деня на Св.св. Кирил и Методий заради заслугите на двамата братя за "създаването на славянската писменост", предаде БГНЕС.

На 24 май е най-обичаният български празник и неразривна част от нашата история от епохата на Възраждането. Той бързо се налага като един от символите на българския дух в борбата с гръцката Патриаршия, а по-късно и със сръбските претенции. Денят на Свети Кирил и Методий обаче бе трън в очите на сръбските, а по-късно и югославски власти, които в резултат на Балканската (1912-1913 г.) и Първата световна (1914-1918 г.) войни завладяват земи с компактно българско население. Празникът, както и Екзархията и българските училища, са подложени на жестоко преследване от сърбите, защото са смятани за един от стожерите на българщината в окупираните територии. За това свидетелстват и редица международни документи, включително Карнегиевата анкета от 1913 г., припомня БГНЕС.

Българският характер на празника е признат и от Католическата църква. Покойният папа Йоан Павел Втори обяви двамата братя за небесни покровители на Европа през 80-те години на ХХ век. По време на визитата си в България на 5-7 май тази година папа Франциск многократно споменаваше в своите речи за значението, което Св.Св Кирил и Методий имат за България. 

Водещи

Най-четени