50% от медиците в Гърция не искат COVID-имунизация 03.02 | 19:14

Те трябва да се ваксинират, за да защитят пациентите си, а не себе си, казва местен патолог

От iNews.bg

Неотдавнашните случаи на COVID-19 в болница "Агиос Андреас” в Патра, където десетки здравни работници бяха заразени с коронавирус и повечето от тях не бяха ваксинирани, предизвикаха разочарование у учените от Националния комитет по ваксинацията. В тази болница 44% от служителите са ваксинирани срещу COVID-19. Ваксинацията на здравните работници, както и на всички други категории работници и населението като цяло, не е задължителна. Персоналът на болницата е получил възможността да бъде ваксиниран приоритетно, но както показват данните, половината не са се възползвали.

Един месец след началото на ваксинацията на медицинския персонал в Гърция се изчислява, че 50% от служителите в държавните болници – процент, който е по-висок и се смята, че надвишава 60% от медицинския персонал – е ваксиниран с поне една доза от ваксината. Това се счита за нисък брой, като се има предвид степента на пандемията, и е показателно за отрицанието на здравните специалисти в страната като цяло, пише "Катимерини”, предаде БГНЕС.

Както каза Атанасиос Скутелис, професор по патология на инфекциозните болести и член на Националния комитет по ваксинацията, "това е професионално задължение и отговорност, като спазването на Хипократовата клетва. Те трябва да се ваксинират, за да защитят не себе си, а пациентите си, които по дефиниция са уязвими.”

Според източници в Министерството на здравеопазването, до вчера по обяд са извършени около 93 000 ваксинации срещу COVID-19 на служители в държавни и в частни клиники. По-голямата част от тях са здравни специалисти, които от самото начало са заявили намерението си да бъдат ваксинирани.

Председателят на Националния комитет по ваксинациите Мария Теодориду нарече "неприятна изненада" случващото се в болницата в Патра, като коментира, че "процентът на ваксинации в тази болница е изключително нисък”. "Намираме се в ерата на епидемията, пандемията от коронавируса, и всички трябва да се възползват от дадения ни подарък. И това е ваксината”, каза тя.

Водещи

Най-четени