US генерал: Балканите остават стратегически важен регион за САЩ 27.02 | 15:00

Русия, Китай, Иран, етнически и религиозни проблеми дестабилизират много държави, казва Тод Уолтърс

От iNews.bg

Балканите остават стратегически важен регион, където етническото напрежение между нации и съседи продължава да подхранва регионалната нестабилност и е основната цел на постоянното, злокачествено руско влияние, заяви върховният командващ силите на НАТО в Европа и шеф на европейското командване на САЩ Тод Уолтърс, предаде БГНЕС.

Пред Сената на САЩ генералът заяви, че въпреки опитите на Русия да ги възпира от евроатлантическия им път, Черна гора и Северна Македония са истории на успеха.

"Освен историческите и културните си връзки с Балканите, Русия разглежда поддържането на социалното и политическото напрежение в региона като централен принцип на своето действие, като се стреми да попречи на отделните балкански държави да напредват по пътя към евроатлантическата интеграция. Въпреки това Черна гора и скорошното присъединяване на Северна Македония към НАТО са блестящи исторически успехи, въпреки значителните опити на Русия да блокира и възпира тези страни", каза Уолтърс.

Говорейки за региона на Западните Балкани, той припомни, че Русия, Китай и няколко други държави все още не са признали Косово, въпреки че обяви независимост през 2008 г.

"Косово и съседна Сърбия все още не са нормализирали отношенията си, но въпреки напрежението, ние продължаваме да насърчаваме двете страни да водят диалог за мирно решение", каза Уолтърс и добави, че мисията КФОР е основната стабилизираща сила в Косово.

Според генерал Уолтър Русия, Китай и Иран се опитвали да се възползват от политическата несигурност и енергийната конкуренция чрез "агресивни дейности", използвайки всички инструменти на националната сила, подкрепени от все по-способни военни сили.

Водещи

Най-четени