Volkswagen съкращава 30 000 работни места 13.10 | 16:44

Концернът се стреми напълно да премине към производство на електрически автомобили

От iNews

Германският автомобилен производител Volkswagen планира да съкрати около 30 000 работни места като част от програма за реорганизиране на производството и преминаване към масово производство на електрически превозни средства. Това заяви генералният директор Херберт Дис, говорейки на заседание на надзорния съвет на автомобилния концерн, цитиран от "Ханделсблат”.

Прехвърлянето на производството към електрически превозни средства може да постави под въпрос съдбата на всяка четвърта позиция на основната марка. Понастоящем във Volkswagen работят над 600 000 души в повече от 100 фабрики по целия свят. В допълнение към основната марка Volkswagen, концернът произвежда модели на Audi, Skoda, Seat и Porsche. В момента автопроизводителят се стреми напълно да премине към производство на електрически превозни средства и да застане наравно с американската компания Tesla. 

В същото време се посочва, че някои предприятия на Volkswagen, по-специално заводите в Цвикау (федерална провинция Саксония) и Брюксел, "вече са модернизирани за новата ера". Компаниите в Хановер (Долна Саксония) и Емден (Долна Саксония) постепенно преминават към производството на електрически превозни средства. Основният завод на автомобилния производител във Волфсбург (федерална провинция Долна Саксония) досега е изключен от процеса.

Следващото заседание на Надзорния съвет на Volkswagen ще се проведе на 12 ноември.

Германският автомобилен производител планира да прекрати производството на превозни средства с двигатели с вътрешно горене (ICE) в Европа до 2035 г. Освен това до 2030 г. в Европа компанията възнамерява да увеличи дела на електрическите превозни средства с общи продажби до 70%. "Volkswagen обяви през март, че планира да създаде мрежа от шест фабрики за батерии за електрически превозни средства в Европа до 2030 г. Очаква се предприятията да произвеждат батерии с общ капацитет от 240 GWh годишно.

Първите две централи ще работят в Швеция и Германия, използвайки възобновяеми енергийни източници. Производството в завода в Швеция трябва да започне през 2023 г., а в Германия през 2025 г.

Водещи

Най-четени