(Д)ефекти от вдигането на минималната работна заплата 26.05 | 10:17

Какви гледни точки се противопоставят по темата?

От Миглена Иванова

От миналата година се поведе дебат за увеличаването на минималната работна заплата в България, която в момента е 240 лева. Темата за минималното месечно възнаграждение изправи един срещу друг двама министри от кабинета – социалният Тотю Младенов и финансовият Симеон Дянков.

Първият иска вдигане на минималния доход като начин за защита на най-бедните от растящата инфлация, а вторият твърди, че пари за административното увеличаване на доходите няма.

Подобна полярност се появи и в позициите на работодатели и синдикати. Първите настояват държавата да не вдига изкуствено доходите на хората, защото част от бизнеса все още е нестабилен заради кризата и не може да си позволи нито да плаща по-високи минимални възнаграждения, нито пропорционално да вдига всички останали заплати.

Синдикатите пък застават зад мнението на социалния министър, като единствената разлика е в настояването до каква сума да порасне минималната заплата.

У нас на минималното възнаграждение за труда са възложени силно социални функции – гарантиране на минимални доходи и отдалечаване на определени социални групи от бедността. Минималната заплата обаче далеч не изпълнява социалната функция, която й е възложена. С приспадането на осигуровките от минималното месечно възнаграждение, разполагаемият доход на хората, които го получават, остава под официалната линия на бедността за страната от 211 лева.

Социалните партньори защитават силно поляризирани мнения за ръста на минималното възнаграждение. Посочват се три негативни ефекти от вдигането на минималната работна заплата: увеличаването на безработицата, свиването на заетостта и ръст в сивия сектор на икономиката.

Реално обаче от административното увеличение на доходите ще бъде ударен бизнесът "на светло", който плаща и осигурява на реалните доходи. "Сивият" бизнес ще продължи да процъфтява и ще заема все по-голям дял от икономиката. Което на свой ред обрича доходите на дългосрочно "замразяване" и голяма част от българите – на бедност.

Прочетете повече за ефектите и дефектите от вдигането на минималната работна заплата и държавната намеса при регулирането на доходите.

Водещи

Най-четени