„Брекзит“ оставя шотландците без работа 06.10 | 10:05

Рязко пада средният доход на населението

От iNews.bg

Положителните страни на предстоящия "Брекзит" са доста спорни, признават на Острова. Поредното доказателство е опасността много шотландци да останат без работа. Според експерти, районът рискува да загуби 80 000 работни места. Заедно с това се очаква доходът на населението да спадне с 2000 паунда.

Разбира се, това ще се случи, ако се реализира най-лошия вариант на "Брекзит", показват резултатите от изследване на университета Стратклайд в Глазгоу. Това може да се стане, ако Великобритания излезе от еропейската зона за свободна търговия. По тази причина университетът се е обърнал с призив към парламента на Шотландия да не допуска разрив с общия европейски пазар. 

Прогнозите сочат още, че може да има спад от 5% в местната икономика за десетилетие, или 8 милиарда паунда всяка година, пише БГНЕС.

Не трябва обаче да забравяме, че основният пазар на Шотландия си остава Обединеното кралство. Доходите на Шотландия от търговията с Англия, Уелс и Северна Ирландия възлизат на 48.5 милиарда паунда, докато на ЕС се падат само 11,5 милиарда. Все пак мрачните прогнози не са никак за пренебрегване.

Водещи

Най-четени