Уникалните свойства на греяното вино 30.12 | 16:59
Основните му съставки имат полезни свойства за здравето

Греяното вино е една от най-типичните напитки през зимата, най- вече около Коледа и Нова година. Освен наслада за небцето и празник за душата, се оказва, че напитката носи и редица ползи за здравето. Какви са те разкриват международни проучвания и експерти, цитирани от в. "Дейли стар". Греяното вино често е смятано за типично празнична напитка без особена здравословна стойност.
Истината обаче е, че основните му съставки всъщност имат полезни свойства за здравето. Според някои експерти ключът към дълголетие се крие именно в чашата греяно вино. Специалистите обаче напомнят, че напитката трябва да се консумира съгласно препоръките за употреба на алкохол и да не надвишава 14 алкохолни единици седмично.
Какви ползи за здравето крият някои от съставките на греяното вино?
Червено вино
Червеното вино - ключов компонент на напитката, има куп полезни характеристики, свързани с дълголетието. Изследване дори показва, че умерената консумация на популярното питие намалява риска от ранна смърт.
На какво се дължи благоприятният ефект на виното? На съдържащите се в него антиоксиданти, известни като полифеноли. Те допринасят за повишаването на нивата на добрия холестерол и съответно за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания. На особена слава се радва полифенолът ресвератрол, който според проучвания понижава нивата на глюкозата при пациенти с диабет тип 2 и дори има потенциални противоракови свойства.
Канела
Канелата, която придава специфичните вкус и аромат на греяното вино, също допринася за дълголетие.Според някои проучвания ароматната подправка допринася за понижаване на нивата на кръвната захар и съответно за предпазване и контролиране на болестта диабет.
Канелата също изобилства от антиоксиданти, които предпазват тялото от увреждания, водещи до стареене. Подправката е известна и с противовъзпалителните си свойства, които помагат на тялото да се бори с инфекции и да възстановява тъканите си.
Карамфил
Карамфилът - друга ароматна подправка в греяното вино, притежава антимикробен ефект, стимулира имунната система и подпомага храносмилането. Освен тези ползи, на карамфила се приписват и противоракови свойства. Смята се също, че подправката може да допринесе за контролиране на диабета и за подобряване на костното здраве.
Водещи
-
Мистерия: Учени в спор дали новооткрит обект е комета или извънземен кораб
В края на октомври се очаква да се доближи на 200 милиона километра от Земята
12.08 | 21:00
-
Задочен скандал между ГЕРБ и ПП за закупена противопожарна техника
Искрите тръгнаха след пост във Facebook на депутата Христо Гаджев
12.08 | 20:40
Най-четени
-
Ръст на случаите на COVID-19 у нас през последните дни
Според експертите обаче реалният брой на заразените е по-голям и затова съветват да се правят...
12.08 | 10:59
-
Духовник за параклиса на Седемте рилски езера: Екоактивистите просто си правят пиар, искат някой да ги забележи
На Седемте рилски езера предстои строеж на параклис, посветен на Св. Иван Рилски.
12.08 | 10:45
-
Перничанин опита да заколи куче, но само го рани във врата
26-годишният мъж е задържан, а на животинката предстои операция
12.08 | 13:10
-
Омбудсманът: Лошото досие в ЦКР да отпада при съдебна нищожност на кредита
Това предложи Велислава Делчева на БНБ
12.08 | 14:30